Претрага
Претрага
Close this search box.

Mališani očistili obalu Dunava i šetalište kod Kameničkog parka

Foto: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

Učenici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Kamenice očistili su juče obalu Dunava i šetalište kod Kameničkog parka.

Akcija je organizovana u okviru projekta “Zelene inicijative za zeleni Novi Sad”, čiji je cilj informisanje građana o načinima ublažavanja posledica klimatskih promena.

Neposredan povod za ovu akciju je otpad koji je nanesen usled opadanja nivoa, te je bilo neophodno da se smeće ukloni kako ne bi završilo u Kameničkom parku, zelenoj oazi, odmorištu i spomeniku prirode.

– Ustanovili smo da postoji potreba da edukujemo građane o klimatskim promenama jer smo uvideli da je kod naših sugrađana znanje na nezavidnom nivou – istakla je koordinatorka projekta Aleksandra Vujić.

– Tako smo odlučili da informišemo različite ciljne grupe, jer je većina njih izrazila želju da se priključi akcijama ukoliko bi ih neko organizovao.

Ona dodaje i da je Pokret gorana Novog Sada prošle godine priredio akciju čišćenja u Koviljsko-petrovaradinskom ritu (na sremskoj strani), dok će u novembru organizovati i sadnju drveća.

Vredne učenike šestog i sedmog razreda predvodila je nastavnica biologije Violeta Jovović i napomenula da mališanima nije bio motiv da dobiju visoke ocene, već da imaju čisto šetalište u budućnosti.

Foto: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

O značaju gradskih parkova

Predavanje na temu „Zašto su važni gradski parkovi i zeleni prostori za ublažavanje posledica klimatskih promena” održao je dr Igor Stamenković juče u svečanoj sali Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”.

Učenici su imali prilike da kroz stručno predavanje i zanimljive video animacije bolje razumeju šta su klimatske promene i na koji način se mogu ublažiti njihove posledice, što ih može podstaknuti na dalje bavljenje ovom temom u budućnosti.

– Pokušavam da ih naučim koliko nam je priroda važna i šta sve dobijamo od nje – rekla je Jovović. – Želimo da zajedničkim snagama očistimo deo obale naše reke, a deca su aktivna i voljna da učestvuju.

Osim učenika, koji su odradili najveći deo posla, bilo je i nekoliko dobrovoljaca, među kojima su se našle i dve prijateljice ruske nacionalnosti. Nastja i Ana su putem društvenih mreža čule za jučerašnju akciju, te su se dogovrile da pomognu u čišćenju priobalja Dunava.

Projekat „Zelene inicijative za zeleni Novi Sad” deo je programa „Snažno zeleno” koji finansira Evropska unija, a realizuje Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima i Inženjerima zaštite životne sredine.

Dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti