MALVERZACIJE U TOPLANI: Bivši direktor Janko Veselinović sprovodio sumnjive nabavke

       

Portal NS Uživo došao je do saznanja prema kojima je Janko Veselinović osnivač Pokreta za preokret i nekadašnji član demokratske stranke, godinama zloupotrebljavao položaj direktora JKP “Novosadska toplana”.

Kako navodi naš izvor blizak  Janku Veselinoviću, on je na ovu funkciju stupio 22. marta 2002. U naredne dve godine koristio je svoj uticaj u preduzeću kako bi manipulisao tenderima, a sve u cilju da se poslovi sklope sa preduzećem “Iso Plus” iz Beograda. Na taj način kompanija “Iso Plus” pobeđivala je na javnim nabavkama cevi za toplovod, a za realizaciju tih nabavki nije imala najpovoljniju ponudu.

Janko Veselinović stupa na mesto direktora u JKP “Novosadska toplana” u vreme kada je njegov prijatelji i partijski kolega Borislav Novaković obavljao funkciju gradonačelnika Novog Sada. Naš sagovornik ističe da postoje jasni dokazi koji govore o matrici koja je korišćena kako bi većinski deo poslova za koje su raspisani konkursi, bio dodeljen upravo firmi “Iso Plus”.

Da se radi o ozbiljnoj manipulaciji i zloupotrebi govore i vrednosti javnih nabavki. U zavisnosti od količine robe i drugih specifikacija, usvojene ponude kompanije “Iso Plus” kretale su se od 1.800.000 pa sve do 25.000.000 dinara.

Ono što je simptomatično jesu nabavke na kojima inicijalno nisu prihvaćene ponude ove beogradske firme. Usled nepotpune konkursne dokumentacije ili nezadovoljavajućeg stanja robe pri inspekciji, poslovi koji su prvobitno pripali drugim preduzećima naknadnom odlukom dodeljeni su isključivo firmi Iso Plus.

Javnost je bila svesna pojedinih problema u Toplani, pa je tako tadašnji predsednih Gradske vlade Branislav Pomoriški zahtevao od Veselinovića da da ostavku sa mesta direktora ovog javno-komunalnog preduzeća. Pomoriški ga je optužio da ne obavlja svoju funkciju u skladu sa obavezama, te da je upravo on kriv što je dozvolio da preko 60 zgrada u Novom Sadu zimu dočekaju bez grejanja. Nakon svega, Janko Veselinović morao je da snosi bar moralnu odgovornost za svoja dela s obzirom da se danas predstavlja kao borac protiv upravo ovakvih stvari.

Sa funkcije direktora Veselinović se povukao krajem novembra 2004 godine. Svom nasledniku Toplanu je ostavio sa ukupnim dugom od 9.3 miliona evra.

Autor: nsuzivo.rs

 

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Išš
21/03/2019 18:48

Hahahahah ko direktora u javnim sektorima nije sprovodio nista sumnjivo hahahahah

Mileva
21/03/2019 20:15

VRATI PARE LOPINO!!!

Klik
22/03/2019 00:03

To zastarelo sve. Malo ste zakasnili