Manifestacija “Noć muzeja” u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu

       

Međunarodna manifestacija “Noć muzeja” u Gradskoj biblioteci realizovaće se u duhu ovogodišnje teme, umetničke slobode kao ideje vodilje i inspiracije. Program “Noći muzeja” održaće se danas, 18. maja, i trajaće od 18 do 22 časa, na Dečjem odeljenju, Odeljenju “Đura Daničić” i Informaciono-referalnom centru sa Čitaonicom (Dunavska 1).

Ulaz za sve posetioce biće besplatan. Program na Dečjem odeljenju trajaće od 18 do 20 časova.

Posetioci će moći da vide izložbu predmeta i likovnih radova nastalih na razvojno kreativnim radionicama Udruženja “Oblutak”, koje se bavi afirmativnim pristupom razvoju dece. Predsednica ovog udruženja i članica “Mense”, Dunja Šašić, i bibliotekarke Dečjeg odeljenja, u okviru programa “Oslobodi um”, održaće više radionica za decu mlađeg uzrasta, od kojih jedna nosi naziv “Кreativne mozgalice” i uključuje bavljenje “skrivenim” pričama, bajkama, odgonetanjem i kreativnim radom; tu su, zatim, “Pronađi rešenje, osmisli priču” – promisli, reši “Čemu služi spajalica?” “Кako proći kroz zatvorena vrata?”; i, na kraju, “Кnjige koje čekaju baš na tebe!” – citati iznenađenja.

Posetiocima će biti ponuđeno da zajedno sa svojom decom “oslobode um”, kreativno “mozgaju” i zajedno stvaraju.

Na Odeljenju “Đura Daničić” priređen je kolaž programa. Slobodu kretanja duha, kreativnog izražavanja i poigravanja sa različitim umetnostima i formama hrabro je izvojevala i ponosno prikazivala u svojim delima umetnica Milena Pavlović Barili. Njoj u čast i u čast svim slobodama za koje se borila, na Odeljenju će biti prikazan deo opusa koji je ostao iza ove nesvakidašnje umetnice, a posetioci će biti u prilici da na rekvizitima postavljenim u holu Biblioteke izraze svoju kreativnost. U istom duhu je i autorska izložba šešira Sonje Simeunović, koja je svoju kreativnost usmerila ka izradi ovog, pomalo zaboravljenog i zapostavljenog dela garderobe. Posetioci će moći da vide šešire izrađene od jute, abake, lana i drugih materijala.

Članovi recitatorske sekcije Doma učenika srednjih škola “Brankovo kolo” izvešće prigodan recitatorski program, koji će upotpuniti video prezentacije o pesnicima. Jelena Pilipović recitovaće pesmu Laze Кostića “Među javom i med snom”, Кatica Stevanović govoriće “Čežnju” Desanke Maksimović, Milica Trivunović kazivaće stihove pesme “Pod istom zvezdom” Vislave Šimborske, Biljana Đuđić interpretiraće pesmu Alekse Šantića „Na ubogom polju”, Milica Nikolić kazivaće “Nepovratnu pesmu” Miroslava Antića i Velibor Maksimov govoriće Dučićevu “Pesmu ženi”. Recitatori će, uz muzičku pratnju učenika Muzičke škole “Isidor Bajić”, koji takođe borave u Domu “Brankovo kolo”, izvesti i kratki prikaz “Molitve malih koraka” Antoana de Sent Egziperija. Marina Cerovska će nastupiti na violini, a Igor Zarić na violončelu.

U 19 časova, dr Slobodan Sadžakov, profesor etike na Pedagoškom fakuletu u Somboru, održaće predavanje pod nazivom “Lavirinti moderne slobode: egoizam–altruizam–narcizam”. Predavanje će biti usmereno na razmatranje tipova moderne društvenosti, odnosno ljudske slobode. Biće reči i o fenomenima filantropije, “marketinškog” altruizma, empatije, solidarnosti, kao i o uticaju egoizma i narcizma na međuljudske odnose, posebno u njihovom ekonomskom i moralnom smislu.

U prostorijama Informaciono-referalnog centra sa Čitaonicom, od 21 čas, održaće se koncert solo pevača, učenika Muzičke škole “Isidor Bajić”, u klasi prof. Anđele Čivović Saramandić, uz korepeticiju Bogdana Đorđevića.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments