Foto: Envato Elements/Magazin "Praktična žena"/Ilustracija

Većina srednjoškolaca, ali i osnovaca, željno iščekuje taj veliki dan proslave maturske večeri. Tradicija proslavljanja mature tvrdoglavo se održala već dugi niz decenija. Kako to izgleda sada, a kako je izgledalo davne 1988. godine, opisano je u tadašnjem magazinu “Praktična žena”.

Matursko veče za većinu osamnaestogodišnjaka predstavlja izlazak iz gimnazijskih klupa i obeležavanje kraja jednog poglavlja života. U većini slučajeva takva vrsta druženja održava se po velikim salama za proslave u sklopu nekih restorana ili hotela. Međutim, tu odluku retko donose učenici, uglavnom presude profesori.

Davne 1988. godine matura se definisala i kao “udar na roditeljski džep” s obzirom da je jedna haljina koštala između dvadeset pet i trideset miliona starih dinara. Tada su bile potrebne gotovo dve prošečne plate kako bi roditelji pokrili sve troškove jednog maturanta ili maturantkinje.

Šta je bilo “in” 1988. godine na proslavi mature

Kako je pisao magazin “Praktična žena”, predlozi za “outfit” devojaka bili su većinom kompleti od satena, svečane tunike sa suknjama na preklop, kao i duboke pantalone uz upasanu košulju.

Pitanje je koliko se maturanti zaista provode na tim proslavama, a koliko je to za njih samo “radi reda”. Uglavnom je praksa da se taj dan napravi skup ispred škole gde su svi doterani i nasmejani, raspoloženi za fotografisanje i pravljenje uspomena, zatim nakon formalne svečanosti, svi zajedno odlaze u restoran.

Pitali smo koliko je jednoj novosadskoj maturantkinji važan taj dan i koliko novca planira da izdvoji za sređivanje, a ona je objasnila:

– Lepo je što ćemo svi biti sređeni, ali je ipak najvažnije da se dobro zabavimo i da nam to ostane u lepom sećanju. Što se tiče budžeta koji imam, naravno roditeljskog, planiram da izdvojim oko 100-150 evra – šminkanje, frizura, haljina, štikle, torbica, sve to košta.

Foto: Pexels

Da li matura predstavlja mladima brigu ili radost i o čemu oni razmišljaju dok se vesele – ostaje da nagađamo. Svakom adolescentu to označava prekretnicu za nešto novo što ih očekuje u budućnosti, nezavisno od toga da li planiraju da upišu fakultet ili da se zaposle, dok ima i onih koji su još uvek nesnađeni pa bi još neko vreme da ostanu pod roditeljskim staranjem.

M. Š.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments