Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski” i ove godine organizuje Međunarodnu naučnu konferenciju Kulture, identiteti, književnosti. Tema ovogodišnje Konferencije koja će se održati u utorak, 5. novembra, od 9 i 30 časova je “Umetnosti i granice”. 

Kao višegodišnji, strateški projekat ove institucije, međunarodna konferencija “Kulture, identiteti, književnosti” usmerena je prvenstveno ka naučnim doprinosima unapređenju odnosa i kulturne saradnje između naučnika, pisaca i institucija srednje i istočne Evrope i, putem realno ostvarivih pomaka, unapređenju i sagledavanju tema kulturnih kontakata identiteta i književnosti Srbije, Mađarske, Slovačke, Češke, Bugarske, Rumunije itd.
Opravdanost projekta proizilazi iz potrebe razumevanja problema književnih i umetničkih identiteta i unapređenja razumevanja stvaraoca i kulturnih izraza na međuknjiževnim pozicijama, kao i doprinosa afirmaciji manje vidljivih književnosti i umetnosti srednje i istočne Evrope.

Analizom evropskog društvenog konteksta i zajedničkih iskustava, učesnici će pokušati da, između ostalog, daju odgovore na pitanja: Da li bi upravo duh kreativnosti i umetnosti mogao biti pozitivan odgovor na iskušenja koja sobom nose geografske, ideološke, klasne ili etničke granice? Da li je zona artističke globalne bliskosti ona sigurna zona u kojoj se najbolje i najneometanije razvijaju svi potencijali ljudskosti, daleko izvan zone nesporazuma, u sigurnoj zoni koja neutrališe granice koje postoje ili koje smo sami postavili jedni između drugih? Da li iskustvo o granici, kako piše italijanski teoretičar Pjero Zanini, uvek polazi od naše unutrašnjosti?

U nastojanju da odgovore na ova pitanja, pozvano je 12 eminentnih naučnika koji se bave pitanjima kulturnog identiteta, istorijom književnosti, teorijom književnosti i umetnosti, komparativnim studijama, dakle, pisce, teoretičare, sociologe, prevodioce i kulturologe iz Slovačke, Rumunije, Mađarske i Srbije.

Skupu će se obratiti dr Smiljana Vlajić, direktor Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski“, dr Aleksandra Đurić Bosnić, koordinator za istraživanja kulturnog razvitka i Miroslav Keveždi, doktorand, istraživač kulturnog razvitka.

Radni deo konferencije organizovan je u tri sesije. Prvu će moderirati dr Marija Nenadić Žurka, drugu mr Zdenka Valent Belić, a treću dr Aleksandra Đurić Bosnić.

Profesori iz Rumunije će tokom prve sesije izložiti svoje radove o ovim temama: prof. dr habil. Joana Kosta “Granice Evrope u 15. veku: Georg Captivus Septemcastrensis”; dr Bjanka Burca-Černat “Istok naspram Zapada – granice, karte, književni putevi”; dr Paul Černat “Pojam granice i the final frontier u romanu Žena u crvenom Mirče Nedelčua, Adrijane Babec i Mirče Mihaješa”; dr Marija Nenadić Žurka “Kad “ja“ (ni)je “drugi“ ili granice koje (ne) treba rušiti”.

U drugoj sesiji će svoje radove izložiti profesori iz Slovačke: prof. dr Peter Mihalovič “Granica: pogledi, narativi”; dr Milina Sklabinski “Slovački kompozitori Vilijam Figuš Bistri i Mikulaš Šnajder Trnavski i njihovo umetničko delovanje u Vojvodini”; doc. dr Mihal Babjak “Granica, limes, zid”; mr. Zdenka Valent Belić “Milica – žrtva nestabilnosti granica”.
Dr Serbhorvat Đerđ iz Centra za društvene nauke Instituta za istraživanje manjina u Budimpešti, izložiće svoj rad o temi “Granica i transnacionalizam: graničari i prelaznici” na početku treće sesije koja počinje u 15 časova, a zatim će dr i dr um. Agota Vitkai Kučera govoriti o temi “Negovanje kulturnog identiteta kroz različitosti u muzičko-scenskim umetnostima”; tema dr Dragane V. Todoreskov je “Identitet žrtve u prozi Fride Filipović – viktimizacija i pamćenje”, a Tatjana Gerdec Mrđa će govoriti o temi “Interkulturalnost u nastavi džez muzike”.

Naučni radovi izloženi na međunarodnoj konferenciji “Kulture, identiteti, književnosti” biće objavljeni u časopisu “Interkulturalnost” Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments