Departman za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj APV-a i Udruženje “Humani grad“ organizuju 7. Međunarodno savetovanje pod nazivom “U susret humanom gradu“ – “Mobilnost u održivoj životnoj sredini“ koje će se održati 6. i 7. decembra u Novom Sadu u prostorijama Privredne komore Vojvodine.

Glavni pokrovitelji su Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grad Novi Sad, a održavanje Savetovanja pomogao je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost APV-a.

Predstojeći skup je podržan od strane velikog broja međunarodnih i nacionalnih institucija kao što su: CIVITAS City Networks CiViNET Slovenia-Croatia-Southeast Europe, Grad Banja Luka, Sekretarijat za javni prevoz Gradske uprave Grada Beograda, Regionalna razvojna agencija Srem, JGSP Novi Sad, Parkig servis Novi Sad, Inženjerska komora Srbije, Privredna komora Vojvodine.

U skladu sa temom ovogodišnjeg Savetovanja “Mobilnost u održivoj životnoj sredini“ organizatori imaju za cilj da podstaknu nova suočavanja sa savremenim izazovima i pokrenu zajedničke inicijative koje će voditi ka novoj dimenziji planiranja saobraćaja i upravljanja mobilnosti u gradovima. Pojam održive mobilnosti je već dugo vremena prisutan, kako na evropskom, tako i na svetskom nivou. Izdvajaju se veliki napori i ozbiljna finansijska ulaganja u istraživanja i projekte koji bi doprineli smanjenju emisije štetnih gasova, koja predstavlja veliki globalni problem. Najveći problemi upravo su prisutni u gradovima, odnosno urbanim sredinama, u kojima je neophodno hitno rešavanje postojećih problema i usklađivanje, sa jedne strane povećanja mobilnosti, a sa druge smanjenja buke, smanjenja emisije štetnih gasova, odnosno generalnog smanjenja zagađenja životne sredine i poboljšanja kvaliteta života u gradovima.

Na Savetovanju će u toku dva dana biti prezentovano oko 50 naučnih i stručnih radova iz različitih oblasti kao što su:
• procena uticaja saobraćaja na životnu sredinu
• institucionalizacija i upravljanje pametnom i održivom mobilnošću,
• novi oblici prevoza
• prednosti i nedostaci vozila bez vozača
• budućnost prikupljanja podataka i modelovanja saobraćajne potražnje
• efekti uvođenja ITS-a
• organizacija javnog prevoza
• prevoz robe u urbanim sredinama
• korišćenje zemljišta u funkciji održive urbane mobilnosti
• novi oblici ekonomskih mera
• uloga pešačenja i vožnje bicikla u smanjenju zagušenja
• bezbednost saobraćaja.

Ove godine su 4 vrhunska stručnjaka prihvatila poziv da održe predavanja iz prethodno navedenih tematskih celina. Кao predavači po pozivu učesnicima skupa će se predstaviti:

Dušan Savković, MSc, menadžer – Saobraćajni sektor, Mott MacDonald, Beograd, Srbija
“Akcioni plan za zeleni grad – metodologija“, prof. dr Vuk Bogdanović, redovni profesor, Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka “SMART plan Novi Sad“, prof. dr Andree Woodcock, redovni profesor, Coventry University, Coventry, Velika Britanija
“Na putu ka održivom, inkluzivnom i pristupačnom prevozu“, Gradimir Stefanović, MSc, direktor, GSTC doo, London, Velika Britanija, “Tramvaj – voz tehnologija: pregled i mogućnosti razvoja“

U okviru Savetovanja će biti održane i stručne radionice koje će voditi eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva. Na radionicama će biti prikazana upotreba savremenih programskih paketa kao alata pomoću kojih se mogu raditi simulacije saobraćaja u gradovima na mikro i makro nivou.

Organizatori Savetovanja se nadaju da će svi sadržaji koji će biti prezentovani na skupu omogućiti stručnoj javnosti i institucijama koje donose odluke i upravljaju gradovima i/ili opštinama da se bolje upoznaju o načinima i mogućnostima kreiranja strategije i pronalaženju rešenja koji će na principu “Manje automobila – veća mobilnost” omogućiti primenu koncepta održive mobilnosti i gradove i naselja učiniti ekološki prihvatljivim, dostupnijim i kvalitetnijim za život.

Svečano otvaranje Savetovanja će se održati 6. decembra 2019. godine u Glavnoj sali Privredne komore Vojvodine sa početkom u 10 časova, a pozdravnim rečima će ga otvoriti:

  • Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj APV-a
  • Aleksandar Кravić, član gradskog veća za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada
  • prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka
  • prof. dr Vuk Bogdanović, predsednik Programskog odbora Savetovanja
  • Dr Srđan Škunca, koordinator mreže CiViNET Slovenija-Hrvatska-jugoistočna Evropa

Više informacija možete pronaći na internet stranici Savetovanja: www.humanecityns.org

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments