Претрага
Претрага
Close this search box.

Međunarodni dan nestalih – porodice traže da pitanje nestalih ne bude političko

Foto: printscreen/centarzanestaluizlostavljanudecu

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih osoba. Na Kosovu i Metohiji 23 godine po okončanju sukoba traga se za 1.639 ljudi. Po formiranju zajedničke komisije Beograda i Prištine rasvetljena je sudbina preko četiri hiljade nestalih. Tražimo od Brisela, Beograda i Prištine da proces nestalih ne bude politički proces, rekao je Negovan Mavrić, Koordinator za rasvetljavanje sudbine nestalih u Orahovcu.

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih osoba. Centar za nestalu i zlostavljanu decu saopštio je da je broj nestalih u Srbiji u porastu. Prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, prošle godine prijavljen je nestanak 2.830 punoletnih osoba od kojih 45 još nije pronađeno. U regionu se, posle ratova na prostoru bivše Jugoslavije, još uvek traga za oko 10.000 osoba, podaci su Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Od ukupnog broja nestalih, oko 3.900 su Srbi.

Na Kosovu i Metohiji 23 godine po okončanju sukoba traga se za 1.639 ljudi. Po formiranju zajedničke komisije Beograda I Prištine rasvetljena je sudbina preko četiri hiljade nestalih.

Negovan Mavrić, Koordinator za rasvetljavanje sudbine nestalih u Orahovcu i članom Resurnog Centra za nestala lica u Prištini rekao je da je u Prištini formiran jedan resorni centar koji okuplja i Srbe i Albance i sve ostale koji tragaju za svojim nestalima

“Mi redovno okupljamo i Srbe i Albance i sve koji ovde žive i na tim sastancima i tražimo informacije od ljudi koji se bave ovim pitanjem”, naveo je Mavrić.

Apelovao je na sve da dođu i da vide kako porodice tragaju za svojim nestalima i kako sarađuju i da se okupljaju i Srbi i Albanci.

Napomenuo je da su se obraćali svima od lokalnih samouprava pa do Brisela i Vašingtona.

“Imali smo priliku da nam i gospodin Lajčak bude gost u našem centru. Tražili smo od njega da pitanje nestalih bude u začaranom krugu, u zatvorenom političkom krugu. Tražimo od Brisela, Beograda i Prištine da proces nestalih ne bude politički proces”, napomenuo je Mavrić.

Kaže da je Kurti napravio nekoliko tačaka gde je u političkom krugu postavio pitanje nestalih, što ni za Albance ni za Srbe nije dobra poruka.

“Neka oni rešavaju politička pitanja, ali nama je pre svega stalo da se reši pitanje nestalih – i Srbima i Albancima”, rekao je

Govoreći o lokacijama gde bi mogli da se nalaze nestali, kaže da je u poslednja dva meseca proveravano nekoliko lokacija, ali očekuju da se to radi i u Labušniku i u Livačkom jezeru.

“Čekamo sastanak Radne grupe. Veljku Odaloviću je zabranjen pristup KiM, a time su oštećene i albanske porodice jer ni oni nemaju kome da postavljaju pitanja. Molimo da pitanje nestalih ne bude na političkom stolu”, istakao je Mavrić.

rts.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti