Претрага
Претрага
Close this search box.

MEŠTANI BEGEČA OTIŠLI KORAK DALJE Napravili RAKIJU OD ŠARGAREPE koja je oduševila mnoge, prodaje se i u inostranstvu (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Mnogi znaju da je begečka šargarepa brend, ali i proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Proizvodnja i popularnost ove ratarske kulture donela je Begeču veliku slavu. Međutim, meštani su sada otišli korak dalje i napravili unikatno piće – rakiju od šargarepe.

Foto: nsuzivo.rs

Nedaleko od Novog Sada raste, kako kažu, posebna vrsta omiljene hrane Duška Dugouška. Jedno gazdinstvo u Begeču odlučilo se da napravi i rakiju od ovog povrća, a kako kažu, 20 kilograma šargarepe utroši se da bi se napravila jedna litra ovog pića.

Cena jedne flaše je 1.200 dinara, u prolazu kroz ovo malo naselje, ispričala nam je žena koja ispred svoje kuće ovo i prodaje. Njen deda došao je na ideju da pored viljamovke i dunje, peče i šargarepu. Kako ona kaže, sve to rade na svom salašu, na kom imaju sopstveno voće i povrće, a sam proces pečenja ove rakije je dug i zahtevan, ali se radi iz ljubavi.

Foto: nsuzivo.rs

Kako ova meštanka ističe, svi u porodici se bave uzgojem šargarepe, od najstarijih do najmlađih, a čak su nekoliko puta učestvovali i na poznatoj begečkog “Šargarepijadi”. Domaćica nam je takođe ispričala da rakiju kupuju mnogi, a da se prodaje i u Slovačku, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu pa i Hrvatsku.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага