Foto: https://www.mgsi.gov.rs/

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem radove na postavljanju modernih navigacionih bova na novosadskom sektoru Dunava i tom prilikom istakla da, za razliku od 2012. kada su ulaganja u vodni saobraćaj iznosila samo 11 miliona evra, država danas u ovaj vid transporta ulaže 400 miliona evra.

Mihajlovićeva je rekla da će, zajedno sa koncesijama, ta ulaganja iznositi pola milijarde evra i da su vodni koridori jednako važni kao i auto-putevi.

“Do 2012. nije bilo ni ovoliko kilometara auto-puteva, rekonstruisanih pruga niti razgovora o brzoj pruzi od Beograda do Budimpešte. Da ne govorimo o ulaganjima u bezbednost plovidbe na Dunavu. Danas smo jedna od retkih država koja je uložila u obeležavanje Dunava zarad bezbedne plovidbe. Ove bove će omogućiti bezbednu i sigurnu plovidbu i u lošim vremenskim uslovima”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da se ulaže i u nove luke i brodske prevodnice, kao i u bezbednu plovidbu.

“Gradićemo i brodsku prevodnicu na Tisi, kao što gradimo Đerdap 1 i 2. Nastavljamo sa ulaganjima u vodni saobraćaj, a to je moguće samo kada imamo stabilan i jak budžet koji može da garantuje velike infrastrukturne projekte. S ponosom mogu da kažem da nijedno gradilište nije stalo u Srbiji i da postoji velika zainteresovanost investitora da rade u našoj zemlji. Nema budućnosti bez ulaganja u infrastrukturu – od komunalne do transportne”, zaključila je Mihajlovićeva.

Miloš Vučević izjavio je da je zadovoljan što su sklonjeni brodovi koji su propadali prethodnih deset godina na Dunavu, rekavši da su oni bili simbol pljačkaške privatizacije prethodnih vlasti koje su dozvolile propadanje rečne flotile.

“Hvala Ministarstvu na podršci i pomoći. Postavljamo najmoderniju signalizaciju na plovnom delu reke. Nastavljamo ulaganja u Novi Sad, juče smo imali razgovore sa kineskom kompanijom za izgradnju novog mosta, do jeseni možemo očekivati oficijelne ponude za ovaj projekat. Raduju me svaki novi kran, mašina i gradilište jer će nam to doneti bolje uslove života”, rekao je on.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments