Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vreme u Srbiji je suvo i stabilno, a meterolog Đorđe Đurić kaže da su pred nama dani nalik Miholjskom letu i da će veći deo oktobra biti pod uticajem anticklona.

– Srbija će narednih sedam do 10 dana biti pod uticajem veoma izraženog anticiklona, koji će dominirati nad većim delom Evrope. Kao rezultat njega, vreme će biti stabilno i suvo, uz slabe vetrove. Jutra će biti hladna, ponegde i maglovita, a tokom dana se očekuje pretežno sunčano ili umereno oblačno i umereno toplo, uz maksimalne temperature uglavnom od 20 do 25°C, u Beogradu od 22 do 24°C – kaže Đurić.

– Zahvaljujući dominaciji anticklona nad našim područjem i evropskim kopnom, u narednih sedam do 10 dana oblačni i padavinski sistemi sa Atlantika neće moći da prodru unutar kopna Evrope do našeg područja i to zahvaljujići blokairajućem uticaju Atlantika. Iz tog razloga snažni cikloni sa obilnim kišama i olujnim vetrovima će se sa severa Atlantika obrušavati na daleki sever Evrope i na Skandinaviju-kaže Đurić.
Prema trenutnim prognozama, Srbija će pod uticajem anticklona biti ne samo u narednom periodu, već tokom većeg dela oktobra, naročito tokom prve polovine, a sve to odraziće se i u deficitu padavina tokom oktobra.
Blic
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments