Ovogodišnji Antićevi dani održaće se od 12. do 16. marta. Ova manifestacija u čast  velikog umetnika, u Novom Sadu organizuje se jedanaesti put.

I ove godine nas očekuje bogat kulturni program koji će se izvoditi na više lokacija u gradu, među kojima su Kulturni centar Novog Sada, Gradska biblioteka, Dunavski park, Gradska kuća, Muzej Vojvodine, dvorac Eđšeg i novosadske osnovne škole. U susret manifestaciji prisećamo se Mikinih pesama i njegovog života u Novom Sadu.

U današnjoj epizodi NS Istorije predstavljamo Vam kultnog umetnika, pesnika, slikara i novinara Miroslava Miku Antića. U Novi Sad je bio zaljubljen, a o njemu je rekao sledeće:"Jednom su me pitali zašto sam tako gimnazijski zaljubljen u Novi Sad. Nisam umeo da odgovorim. Jer sa najdražim gradom je kao i sa najdražom ženom i nikad nećemo uspeti da objasnimo ni sebi ni drugima šta nas je to tako vezalo."#NSulice #NSistorija

Publiée par NSU-Uživo sa novosadskih ulica sur Vendredi 11 août 2017

Mika Antić u Novom Sadu

Mika Antić je rođen u Mokrinu 14. marta 1932. godine, a umro 24. juna 1986. godine u Novom Sadu, gde je i sahranjen. U srednju školu je išao u Pančevu i Kikindi, a studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nemirni duh ga je doveo i do našeg grada.

Bio je mornar, radio je razne fizičke poslove, bavio se novinarstvom i filmom, slikao i pisao pesme i romane. Režirao je više filmova kao što su “Doručak sa đavolom” i “Sveti pesak”. Napisao je nezaboravne pesme za decu i odrasle, od “Plavog čuperka” i “Garavog sokaka” do “Besmrtne pesme”. Ženio se tri puta i dobio je šestoro dece.

Poslednja želja Mike Antića

Vodio je buran boemski život po kafanama i restoranima. Rano se razboleo i predosećajući skoru smrt izrazio je želju da mu na grobu svira  staru romsku baladu “Piro mange korkoro” (“Šetam sam”) Janika Balaž , te da mu se recituje jedna od njegovih omiljenih pesama „Besmrtna pesma“. Tako je i bilo…

Beogradski glumac Miodrag Petrović recitovao je pesmu, a zatim je Janika Balaž sa svojom orkestrom odsvirao baladu.  Novi Sad mu se odužio 1992. godine, kada je postavljena bista Mike Antića u Dunavskom parku – rad vajara Pavla Radovanovića, a i jedna ulica dobila je njegovo ime.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments