Претрага
Претрага
Close this search box.

“MILETIĆEVA POLITIKA JE ŽIVA I DANAS” Prvi put obeležena godišnjica rođenja Svetozara Miletića kao državna svečanost- Đurić: Jedan se mora žrtvovati za sve, a sloboda, pravda i jednakost ostaju kamen temeljac naše države (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Ilustracija

Svetozar Miletić zaslužan je za pokretanje “Zastave” vodećeg lista Srba u Ugarskoj i smatra se za jednog od najobrazovanijih Srba svog vremena. Začetnik je borbe za nacionalno oslobođenje srpskog naroda severno od Save i Dunava. Kao najmlađi gradonačelnik proglasio je srpski jezik zvaničnim, a ukinuo nemačku realku. Zbog svojih političkih ideja progonjen je i hapšen. Više puta je zatvaran i nakon izlaska biva slobodan čovek koji se povukao iz politike. Sahranjen je na Uspenskom groblju.

Prvom obeležavanju rođenja Svetozara Miletića, kao državne svečanosti, prisustvovali su predstavnici državne, pokrajinske i gradske vlasti, predstavnici SPC.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je Šajkaška, malo parče bačke zemlje, vekovima davalo srpstvu mnoge znamenite ljude te da je jedan od tih neustrašivih bio i dr Svetozar Miletić.

Foto: nsuzivo.rs

-U Novom Sadu je završio šest razreda Pravoslavne gimnazije. Školski anali pišu da se ni pre ni posle njega nije pojavio učenik koji je bio boljeg uspeha i vladanja, ali i spremnosti da pomogne drugima. Još kao mladić išao je u narod i pozivao na otpor onima koji su gazili srpska prava. Svetozar Miletić na Tucindan, 1860. godine, objavio je svoj čuveni članak koji je uticao na srpski narod. Miletića je 1861. godine Novi Sad birao za svog gradonačelnika, koji ga je ubrzo prepoznao kao narodnog tribuna. Jedan se mora žrtvovati za sve nas, a sloboda, pravda i jednakost ostaju kamen temeljac naše države i nacije i dan-danas. Miletićeva hrabrost neretko nam je putokaz i inspiriše nas kako da gradimo kulturnu, prosvetnu i opštu nacionalnu politiku. Potrudimo se da budemo dostojni žrtava i od danas da se svake godine okupljamo u Novom Sadu na današnji dan- naveo je gradonačelnik.

U kalendaru se nalaze datumi koji su u vezi sa velikim istorijskim bitkama, podizanje ustanaka, donošenjem važnih odluka na velikim skupštinama, ovo je jedini datum koji je posvećen nečijem rođenju, reči su ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića.

Foto: nsuzivo.rs

-Miletić je bio samo jedan od Srba koji je u plejadi ljudi ostavio pečat jednom vremenu i udario temelj jednoj borbi, zanimljivoj borbi koja je počivala na borbi za ravnopravnost. Rođenjem Svetozara Miletiča utemeljena politika srpskog kao državotvornog. Umro je 1901. godine, ali njegova politika je živa i danas. Ovo što radimo danas nije ništa manje važno od građenja brze pruge od Beograda do Novog Sada i od nastavka brze pruge ka Subotici i Pešti. Važno je koliko i obnova škole i bolnica. Generacija naših predaka se odužila podižući ovaj divan spomenik. Na svakom pedlju zemlje gajimo ideju i sećanje na velikog Svetozara Miletića- naglasio je ministar Selaković.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti