Претрага
Претрага
Close this search box.

MILIONSKE KAZNE PA DA SE ZAMISLE Ministarka Grujičić: Da se ne brukamo zbog pušenja u zatvorenom! Isto i s elektronskim cigaretama

Foto: Filip Plavčić, Shutterstock, ilustracija
Ukoliko se usvoji predlog o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, i elektronske cigarete biće zabranjene u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima, što je predviđeno novim Predlogom zakona, saznaje.

Predlog nacrta Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru izazvao je buru u javnosti, što se pre svega odnosi na ugostiteljske objekte, iako još uvek nije došao na dnevni red za usvajanje, a nije prošao ni javnu raspravu. Kako se saznaje ono što se odnosi na cigarete, odnosiće se i na elektronske cigarete, te će u svim javnim prostorima, kao i u firmama one biti zabranjene.

Naime, Srbija je 2010. godine dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, te je ovim zakonom zabranjeno pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su tada ugostiteljski objekti izuzeti.

Pušenje samo u bašti

Nakon toga, mnogi ugostiteljski objekti podelili su prostor na pušački i nepušački, iako ta vrsta “pregrade” u suštini ne znači ništa, jer dim dopire do svih u prostoriji. Ipak, ako bi se usvojila potpuna zabrana, pušenje bi bilo dozvoljeno samo u bašti objekta.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je da svaki zakon ide na uvid svim ministarstvima i da pre usvajanja treba da prođe i Vladu i Skupštinu, ali je podsetila da mi kao zemlja i kao narod “ne smemo da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru “.

Ministarka Grujičić objašnjava da se Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu odnosi na zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, ne samo u ugostiteljskim.

– Zakon podjednako tretira duvanske proizvode kao i elektronske cigarete. Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači – kaže ministarka Grujičić.

Kako je istakla, Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru je završen i da čeka usklađivanje sa ostalim zakonima, te je podvukla da je važno da kaznena politika bude dobro sprovođena.

– Ono što je važno je kaznena politika koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno, inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti – izjavila je Grujičić za Blic.

Rak pluća ozbiljan problem

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, dr Mihailo Stjepanović kaže da podržava novi predlog zakona, jer od svih onkoloških bolesti u Srbiji, rak pluća ima najveću incidencu i najveći mortalitet.

– To je bolest zbog koje smo u ozbiljnom problemu, jer više od trećine odraslog stanovništva Srbije su pušači, i to je ono što bi trebalo da menjamo. Pušači su uglavnom plućni bolesnici. Preko 90 odsto obolelih od raka pluća, od hronično opstruktivne bolesti pluća su upravo pušači. Naravno, ima i bolesti koje nisu u vezi sa pušenjem. Svako ko prestane da puši je za sebe uradio najbolju stvar. Na taj način su sprečili da u jednom udahu dima unesu nekoliko desetina kancerogenih supstanci i hemijskih jedinjenja koje deluju ne samo na pluća, već i na naš krvotok, kao i na sve druge organe – kaže dr Stjepanović za Blic.

Naravno, zavisi i od toga koliko je dugačak pušački staž, ali svakako to je najpametnija odluka, dodaje naš sagovornik.

Elektronske cigarete nisu baš bezazlene

Za one koji žele da smanje štetan uticaj pušenja, a nisu spremni da se potpuno odreknu stečenih navika, elektronske cigarete predstavljaju mogućnost izbora, iako nisu prihvaćene kao zvanično sredstvo za odvikavanje od pušenja, objašnjava prof. dr Svetlana Stanišič, doktor fizičke hemije.

Elektronske cigarete, kako kaže, imaju u sebi bateriju koja omogućava zagrevanje tečnosti i formiranje aerosola koji pušač udiše.

– Aerosol predstavlja sitne kapljice tečnosti raspršene u vazduhu i razlikuje se od isparenja, koja predstavljaju gasovito stanje materije. Uz nikotin, u elektronskim cigaretama se nalazi propilen glikol i biljni glicerin koji čine da ova isparenja podsećaju na dim. Dim elektronskih cigareta osim nikotina koji stvara i održava zavisnost, sadrži i isparljiva organska jedinjenja od kojih su neka manje ili više toksična, kao i kancerogeni formaldehid koji nastaje kad nedovoljno tečnosti dospeva do grejnog dela – objašnjava profesorka Stanišić.

pušenje
foto: Shutterstock

Utvrdilo se, kako dodaje, da postoje izvesne komponente voćnih aroma, kao što je benzaldehid, koje mogu iritirati sluzokožu disajnog trakta.

– Iritacija disajnih puteva se manifestuje suvim kašljem koji nestaje nakon perioda adaptacije na e-cigarete. Osim toga što deluju iritantno na sluznicu, nije pokazano da isparenja od e-cigarete utiču na smanjenje disajnog volumena pluća, kao što je to slučaj sa duvanskim dimom, iako je teško izvući definitivne zaključke o tome jer su ispitanici u istraživanjima relativno kratko koristili e-cigarete – objašnjava prof. Stanišić, koja ističe da podržava novi predlog zakona o potpunoj zabranii pušenja u zatvorenom prostoru.

Ugostiteljima nije svejdno

Dr Georgi Genov, direktor Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES), izjavio je da je rađeno istraživanje čiji su rezultati pokazali 25 odsto neiskorišćenosti nepušačke zone u odnosu na pušačku zonu.

– Potpuna zabrana u ovom trenutku bi bila veliki udar za ugostitelje. Ugositeljska privreda se još nije oporavila od situacije zbog kovida i zato predlažemo da izmene zakona stupe na snagu tek 2025. godine. Naša delatnost se ne oporavlja srazmerno u svim delovima zemlje i treba nam period da se pripremimo za tu priču. Postoje i druga zagađenja i zašto je Beograd najzagađeniji grad, a razlog nisu cigarete jer nisu one glavni zagađivač. Drugo, predlažemo ministarki da se zatvore fabrike duvana i da se zabrani uvoz i da spasimo građane Srbije – rekao je Georgi Genov.

(Kurir.rs/Blic)

Tagovi:

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Slobodan Radonjić
03.03.2023 15:28

Neka se otvore prostori za pušače u kojima nepušači nebi imali pristupa.
Što se mene tiče vi meni ne trebate., verujem ni ja vama.

Gost
Vera
03.03.2023 17:52

Alal ti vera najveci problem Srpskog zdravstva resen

Gost
Gordana
04.03.2023 11:07

Covek je .lepi rekao zatvorimo.fabrike cigarwta a u nasoj zemlji ih ina nekolilp pa necemo 8mati gde da ih kupimo.Hiljade ljudi je zsposleno u tim fabrikama .Stane firme su vec snanjile veliki.broj zaposlenih .Drugo.vec vise od 10.godina je u posl9cnim.prostorijama zabranjeno pusenje nije ona izmislila toplu vodu.Veliki broj ugostitelja ima potpuno odvojeni deo.za pusace.Ajde nek zabrani ako moze ljudima da puse u svojim.kucana i stanovima.Nisam.pusac ali je smesno.da je ovo postao najveci problem.Sta je sa narkomanijom i alkoholizmom to su mnogo opasniji.poroci.Borite se svim snagama protiv njih.

Gost
Svetlana
04.03.2023 20:55

Sve je sredjeno u zdravstvu, da jos samo cigare regulisati!

Gost
Srba
07.03.2023 02:16

Lakše je zatvoriti fabrike cigareta.ali je teze zameriti se vlasnicima tih fabrika.nego daj po masi udri kazne sto su zovi.nemoj jesti nemoj piti nemoj j…t

Gost
Srba
07.03.2023 02:19

Doneće ovisvetski zdr.sistem.mozes kakiti al nesmes prnuti kaznjavace.

Gost
Dino
08.03.2023 21:22

Kakva glupost,nemožete ništa da zakažete kod lekara,sistem u kolapsu a ona nas zeza glupostima.aj ti u Ižice

Gost
Dubravka
11.03.2023 16:49

Potpuno je neverovatno kakvu hajku sistem dize na pusace,a pri tome niko ne spominje strahovita zagadjenja vazduha,niti odakle ona stizu.DRAMOTA!

Povezane vesti