Miloš Jovanović i Leticija Erika sarađuju sa Sorošem i Rokfelerom: Vođa DSS-a blizak fondovima koji promovišu nezavisnost tzv. Kosova

Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube/Profimedia

Vođa DSS-a se predstavlja kao srpski patriota, dok sa suprugom i prijateljima formira nevladine organizacije preko kojih sarađuje sa globalističkim fondacijama

Dok se francuski državljanin Miloš Jovanović predstavlja kao borac za Kosovo i Metohiju i kao čovek iz naroda, on zajedno sa svojom suprugom Leticijom Erikom, koja je takođe francuski državljanin, uživa u luksuznom životu u beogradskoj opštini Vračar.

Kako je 24sedam već pisao, Leticija Erika je 27. aprila 2018. godine osnovala Udruženje građana Topolska, koje je navodno imalo za cilj borbu za očuvanje arhitekture na Vračaru. Međutim, iza svega se krila dobro razrađena šema ucenjivanja investitora, tako da su oni koji su bili spremni na dogovor sa francuskim bračnim parom Jovanović, bili pošteđeni protesta i problema ispred svojih gradilišta.

Printscreen/Youtube

Nešto kasnije, na lokalnim izborima 2020. godine, Miloš Jovanović je pokušao da svoju suprugu uvuče i u srpsku politiku, pa je DSS na Vračaru izašao sa listom koju je činilo i Udruženje građana Topolska. Oni su tada uspeli da osvoje skromnih 7,68 odsto glasova, što im je donelo pet poslaničkih mandata od kojih je jadan pripao bliskoj prijateljici Jovanovića – Jasni Đokić.

Međutim, Jovanovići su brzo shvatili da javnost neće blagonaklono gledati na to da Miloš Jovanović u politiku “na mala vrata” uvlači suprugu. Zato je odlučeno da ona formalno odstupi sa mesta predsednika UG Topolska i na njeno mesto je, 10. februara 2021. godina, došla već pomenuta kućna prijateljica Jovanovića – Jasna Đokić.

24sedam

Promena na vrhu ovog udruženja bila je samo formalnost jer je francuski bračni par i dalje rukovodio udruženjem.

Međutim, iza udruženja francuskog bračnog para se krije nešto mnogo veće, što Jovanovići pokušavaju da sakriju od očiju javnosti.

Kako 24sedam ekskluzivno otkriva, UG Topolska kojim iz senke rukovodi Miloš Jovanović i njegova supruga Leticija Erika, uveliko sarađuje sa Fondacijom za otvoreno društvo Džordža Soroša i Fondom Braće Rokfeler. Naime, UG Topolska je deo mreže nevladinih organizacija pod imenom Združene inicijative i pokreti (ZIP).

24sedam

Ovu mrežu čine organizacije koje se formalno bore za rešavanje komunalnih, ekoloških i urbanističkih problema. Međutim, iza svega se kriju dobro poznati međunarodni fondovi koji ekologiju koriste za ostvarivanje svojih interesa.

Printscreen/reri

ZIP je finansiran od strane Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (Renewables and Environmental Regulatory Institute – RERI) koji je, kako se navodi na njihovom sajtu, “nevladina i neprofitna organizacija, osnovana radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa”.

RERI

Indikativno, RERI po pravilu napada uglavnom kineske investitore u Srbiji, dok zapadne uglavnom zaobilazi. Predsednik Upravnog odbora RERI je Jovan Rajić koji je redovan gost televizija poput N1 i Glasa Amerike, a nisu retki ni njegovi intervjui u listu Danas.

RERI

Partneri i donatori RERI su: Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša, Rokfeler fondacija, Evropska unija, Evropski fond za Balkan, Velika Britanija, Hajnrih Bel štiftung…

Printscreen

Ove fondacije prebacuju sredstva za razne projekte RERI, koji zatim to prosleđuje Združenim inicijativama i pokretima čiji član je i UG Topolska, iza koje stoje Miloš i Leticija Erika Jovanović.

Tvrdi da brani Kosmet, a sarađuje sa fondovima koji podržavaju nezavisnost tzv. Kosova

Zanimljivo da Miloš Jovanović, dok druge proziva za izmišljenu izdaju, očigledno nema ništa protiv da njegova nevladina organizacija sarađuje sa Soroševom i Rokfelerovom fondacijom, koje već decenijama na razne načine pomažu liberalne, globalističke pokrete kako širom sveta tako i u Srbiji.

Printscreen/reri

O patriotizmu i “borbi” za Kosmet vođe DSS-a možda najbolje govori i veza sa Hajnrih Bel štiftungom, fondacije koja ne samo što priznaje nezavisnost tzv. države Kosovo, nego to s ponosom ističe u logotipu svoje regionalne kancelarije.

Isti je slučaj i sa Jovanovićevom negativnom stavu prema Evropskoj uniji, dok mu fondovi EU ne smetaju.

Miloš Francuz pokušao da sakrije veze sa stranim fondovima

Shvatajući da bi neko mogao da otkrije njegovo antisrpsko delovanje u nevladinom sektoru, Miloš Jovanović je pokušao da sakrije veze sa Udruženjem građana Topolska. Prvo je njegova supruga Leticija Erika formalno odstupila sa mesta predsednika udruženja, a na njeno mesto je postavljena njihova prijateljica Jasna Đokić. Zatim je Miloš Jovanović, 18. aprila 2021. godine, na svoje ime osnovao “Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca”.

24sedam

Radi se o istoj grupi ljudi koji su činili i UG Topolska, s tim što je na čelu ovog udruženja zvanično Jovanović. Ideja je bila da se ova organizacija predstavi kao patriotska (logo i saopštenja su pisana ćirilicom, dok je ceo identitet udruženja dobio više patriotski ton), dok je novac od stranih fondova uziman preko UG Topolska, s kojim formalno francuski bračni par nema nikakve veze.

Printscreen/reri

Ipak, da se radi o istim ljudima govori i činjenica da su oba udruženja prijavljena na istoj adresi – Topolska 12 i da čak imaju istu Fejsbuk stranicu!

Printscreen/Facebook

Naime, ukoliko se ode na sajt Združenih inicijativa i pokreta, jasno je navedeno da je jedna od članica Udruženje Topolska. Međutim, ukoliko se klikne na link ka njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, on će vas odvesti do stranice “Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca” na čijem je čelu Miloš Jovanović. I ne samo to, nego oba udruženja koriste čak i istu mejl adresu!

Interes kao jedini politički program

Kada se sve ovo sagleda može se doći do zaključka da se celokupno političko delovanje Miloša Jovanovića može opisati samo kao licemerje i gledanje ličnog interesa.

Foto: RTS 2 printscreen

S jedne strane, vođa DSS-a se predstavlja kao srpski patriota, dok sa suprugom i prijateljima formira nevladine organizacije preko kojih sarađuje sa fondacijama poput Soroševe i Rokfelerove. Dok su mu “puna usta” Kosova i Metohije, nema nikakav problem da sarađuje sa  Hajnrih Bel štiftungom koji je čak i u svom logotipu istakao da priznaje nezavisnost tzv. države Kosovo.

Dok građanima prodaje priču o svojoj borbi za Gračanicu i Prizren, zajedno sa suprugom najviše se interesuje za stanove na Vračaru, a ponekad i na Savskom vencu. I na kraju tu je i Jovanovićev navodni evroskepticizam i protivljenje ulasku Srbije u EU, dok njegove NVO nemaju ništa protiv fondova EU, a on sam u džepu ljubomorno čuva pasoš jedne od najznačajnijih članica EU – Francuske.

24sedam

Tagovi:

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
18.03.2023 08:38

Eto, a vas precednik ne saradjuje, čiča miča i završena priča… 🙂

Last edited 6 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Aca izdaja
18.03.2023 12:48

Boze koliko ste samo odvratni, pa na sta ovo lici? Srecom narod je prost pa ovo prolazi kod njega…

Gost
Sloba54
19.03.2023 04:40

Nisam simpatizer Miloša J. Naprotiv , o njemu mislim sve najgore , ali se vidi ” iz aviona ” iz koje kuhinje je ovaj tekst napisan. Redovan sam gledalac N1 ali pomenute likove nikada nisam zapazio na tom kanalu.

Gost
Mijat Zagorac
21.03.2023 23:36

Ne mogu da verujem da je istina.Svaka Vam cast ako ste istinu napisali.Pa seme mu se zatrlo jeli moguce da je prodana dusa,a ovamo ja sve mislio da je patriota.Strasno Boze imali te da vidis ovo…

Gost
Mijat Zagorac
21.03.2023 23:38

A da ti nisi to pisao da bi ga samo oblatio?Da nisi ti botina Vucicev?
Vise covek nezna kome da veruje…

Povezane vesti