Izvor: Shutterstock/ilustracija

Na kontaktnoj mreži brze pruge Beograd – Novi Sad kod Nove Pazove ukradene su, u ponedeljak uveče, “čvrste tačke” kontaktne mreže na sva četiri koloseka, zbog čega su na delu između Stare i Nove Pazove uvedene lagane vožnje, a resorni ministar Tomislav Momirović poručio je da država neće tolerisati uništavanje železnice.

Na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad besprizorni kriminalci sinoć su izvršili delo teške krađe i napravili imovinsku štetu za srpske železnice i državu Srbiju, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Momirović nakon obilaska železničke stanice Nova Pazova.

“Ovakvi postupci ne samo da su nas naterali da smanjimo brzinu vožnje sa 200 kilometara na čas na 20 km na čas, već izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožavajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja”, upozorio je Momirović.

Ministar je istakao da imamo najbržu prugu u Istočnoj Evropi i da je uloženo više od milijardu evra da bi se spojila dva najveća grada u našoj zemlji.

Poručio je da država Srbija neće tolerisati takve akte.

“Nećemo dozvoliti da kriminalci ugrožavaju železničku imovinu, nećemo dozvoliti da bilo ko pljačka ono što su naši radnici izgradili teškom mukom, ono što su naši građani finansirali i država će imati snage da se suoči sa ovim problemom, da sve ljude koji su učestvovali u ovom kriminalnom aktu privede pravdi i da odgovaraju za počinjeno delo”, naglasio je Momirović.

U tom ministarstvu podsećaju da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

U slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina, navode iz ministarstva.

RTV

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vidoje
11/10/2022 13:26

E nemalo nas