Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

Jedno od rešenja za uvid u to koji lekar odlazi sa posla pre završetka smene, kako bi radio privatno, bilo bi postavljanje nadzornih kamera na sve ulaze i izlaze iz zdravstvenih ustanova.

To je izjavila ministarka zdravlja Danica Grujičić, prenose Novosti.

Ovaj potez ona vidi kao dobru praksu za uvođenje kontrole u dopunski rad lekara, ističući da je nedopustivo da neki odlaze sa klinike u podne da bi radili privatno.

Što se tiče stavova da je to ugrožavanje privatnosti građana, ministarka kaže da je državna zdravstvena ustanova javna ustanova, kao što je i prostor ispred državnih bolnica javna površina.
-Na svom odeljenju neurohirurgije postavila sam kamere u hodnike, kako bih ispratila da li sestre tokom noći obilaze pacijente. To se pokazalo dobro i za zaposlene. Desilo se da se pacijentu pogoršalo stanje, pa sam napravila dramu. Uvidom u snimak, uverila sam se da je pacijent obilažen u intervalima od 15 minuta, pa sam se izvinila. I šta je tu loše – zapitala se ministarka.
Uvođenje sistema video-nadzora ministarka Grujičić predlaže kao deo najavljene strategije suzbijanja dvostrukog rada lekara zaposlenih u državnim ustanovama, koji neretko redovan posao podređuju aranžamanima u privatnim ordinacijama i klinikama.
U cilju veće efikasnosti ona je najavila i kontrolu ispunjenosti norme operacija i pregleda pojedinih klinika. Sastavni deo ove vrste revizije biće i uvid u kvalitet rezultata, koji između ostalog podrazumeva i stanje pacijenata nakon intervencije. Kao stimulativnu meru ona predlaže i vrednovanje klinika prema stepenu odgovornosti i težine posla, pa će dobri rezultati biti nagrađeni.
Uvođenje kamera u Sindikatu lekara i farmaceuta ne smatraju dobrom praksom.
-Prema našim zakonima lekari imaju pravo na dopunski rad i to im se ne može osporiti. Mnogo bolji način za kontrolu rada je postavljanje odgovornih direktora, jer zasposleni ne bi trebalo da odlaze s posla po sopstvenom nahođenju – kažu u ovom sindikatu.
Kontrolu javnog prostora kamerama iz bezbednosnih razloga i radi sprečavanja krađa, posebno tamo gde ima puno ljudi, poput banaka, prodavnica ili bolnica, zakon dozvoljava.
-Kontrola kamerama zaposlenih na radnim mestima, pak, zadire u privatnost i preveliku obradu podataka- kaže poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.
Takođe, dodaje da su u bolnicama kamere dozvoljene samo u hodnicima, na ulazu ili šalter-sali, nikako u ordinacijama, lekarskim ili bolničkim sobama.
Novosti
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments