Foto: Filip Plavčić, Shutterstock, ilustracija

Predlog novog zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima je završen, sada je potrebno da se uskladi sa ostalim propisima i da se vidi da li neke članove zakona treba menjati, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Grujičić je za današnje izdanje lista Politika rekla da će, ukoliko se ovaj zakon usvoji, uslediti potpuna zabrana pušenja klasičnih i elektronskih cigareta u ugostiteljskim objektima.

“Zaista mi je drago da većina naroda razume ovo i da je podrška ovom zakonu velika. Naravno, ima i onih koji se bune. I ne mogu da razumem stav ‘moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče’. Naravno da jeste vaše pravo, ali ako ugrožavate ljude oko sebe to nije više samo vaša stvar”, kazala je Grujičić.

Ministarka je dodala da je Srbija “nažalost jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja još uvek nije donela ovaj zakon”.

“Mislim da ne treba kao narod da se brukamo i da moramo u zatvorenim prostorima da pušimo, jer je zaboga sad to neko veliko zadovoljstvo kog ne možemo da se odreknemo”, istakla je Grujičić.

Beta

16 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Detelinara
10/03/2023 12:48

U ugostiteljaki objekat ne moras da ides ako neces, ko pusi nek pusi, ko nece – ne mora. Ima lokala gde je zabeanjeno pusenje, ima gde je dozvoljeno. Pa necete mi vi odredjivati da li kod mene moze da se konzumira nesto sto je u slobodnoj prodaji ili ne.

Ps. I Koka kola steti pa je ne zabranjujete?

Neko iz mase
10/03/2023 14:23
Reply to  Detelinara

Samo se ti tesi da ces doveka pusiti u lokalima i trovati ostatak populacije. Zakon se uskladjuje sa ostalim zakonima, ide u skupstinu i kad se izglasa stupa na snagu.

Neko tamo
10/03/2023 16:31
Reply to  Detelinara

Tako je, ne moras u kafic ako neces. Pusi negde drugde

Zdravstveni radnik
10/03/2023 14:30

… kaže političarka koja nije bila samo još u onoj stranci koju je sramota da postane i bude njen član; nesavesni lekar, koji se najmanje, da ne kažem uopšte, ne bori za svoju struku i ono za šta se školovala, a o problemima pacijenata, koji su i najvažniji, da ne pričam. Ali se zato vrlo savesno i srdačno bori za ono za šta je bolje plaćena, iako se za to nije školovala. Pa Danice, kako niste poradili, onako usput, na ozelenjevanju površina!? Nego se trpa zgrada na zgradu?Autoput na autoput? Ljudima je potreban čist i svež vazduh, zar ne!? Kako… Učitaj još »

Slađa
11/03/2023 14:00

Bravo za komentar…ili što se ne pobrine da se pregled kod specijaliste ne čeka po par meseci.Mi nećemo pušiti ali će baba završiti na istorijskom smetljištu.

Vidoje
11/03/2023 14:03

Odrekni se ti auta pa idi peske na posao, vozi dete u bolnicu bajsom, vozi zensku celjad u familiji na porodjaj u korpi na bajsu, idi u kupovinu namirnica peske, izadji iz grada peske takodje itd. Kakav zeleni ekofasizam i globalisticko ropstvo eej!

Novosađanka
10/03/2023 18:16

Pametnice naša … Objasni nam kako da zakažemo UZ prostate u Novom Sadu kada doktor opšte prakse tvrdi da termina nema, a njegova sestra kaže da vidi samo nove termine, ali za pacijente sa dijagnozom karcinoma prostate.
Pretiš pušačima sa milionskim kaznama, a koliko može dobiti ovaj pacijent od tvog ministarstva ako vas tuži?
Dođi u Novi Sad u Dom zdravlja Novo Naselje i zakaži sebi neki UZ ili neko snimanje.

Rajka
10/03/2023 19:53

Sta mi Koji radimo u ugostiteljstvu treba da ostanemo Bez posla nek nam obezbedi posao gospodja

Mica
10/03/2023 23:13

Gospodji je malo slava dosla do nosa

Mara
11/03/2023 00:56

Daj zeno sta si navalila na cigarete. Imas pune ruke posla da sredis zdravstvo ti samo i cigarama.

Tika
11/03/2023 01:29

Koka kola šteti samo onom ko je pije. Cigarete štete i svim ljudima u okolini pušača. Zato to ne sme da se dešava na javnim mestima. Samo privatno.

Omon
11/03/2023 16:06

Napredno nema šta da se kaže,ajde mrš…

Aleksa
11/03/2023 19:06

A genericki lekovi koji se ispituju na ljudima bez njihovog znanja sastav vakcine i posledice kao i milion drugih problema u zdravstvu ali i u celoj drzavi kojom vlada sns sekta koja je kao naslednik predhodnih sekti sastavljena od najgorih pa nam je zato danas daleko gore nego i pod sankcijama. Tada barem nije bilo toliko otrovane hrane zaprasivanja vakcina i generickih lekova. Toliko je kvalitetna da sa njom niko nije hteo ni decu da ima a ona bi da eksperimentise sa nasom decom i nama. Pusenje je samo skretanje paznje i u opste nije bitno jer danas po svim… Učitaj još »

Bidzi
11/03/2023 19:29

Bolje da se ne bruksmo što na operaciju kuka čekamo 5 .god,operacija kolena 2-3.god,MR 1.god itd .To je važnije da se reši ,a ne zabrana pušenja Malo ljudima da zamažemo oči ,da prave teme ne rešavamo.

Zeljko
13/03/2023 07:44

Sad se kafici nece zvati kafici nego privatna mesta za druzenje Tako da ko hoce Moz da pusi Jel to je privatna zurka neidem po kaficima Ali gluposti I maltretiranje svog stanovnistva od strane vlasti nema kraja ovo ti je ponasanje diktatora to bi bilo ko ja da dodjem na vlast I nevolim kola kolu I svima cu da zabranim da piju jer cu ja kao pojedinac smatram da to nije dobro ko Sam ja Ili ova bakuta da Tako nesto uradim

Lukaku
13/03/2023 14:28

Bravo za ministarku!
Puna podrška!