Претрага
Претрага
Close this search box.

Ministarka Mihajlović: Restrikcije struje nisu u planu, imamo krizni plan

Foto: Vlada RS

Restrikcije struje nisu nijednog trenutka u planu, poručila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ocenila kako bi “bilo smešno” da Srbija, kao i sve druge zemlje, nema krizni plan za bilo kakvu situaciju, bilo da je reč o struji ili gasu, ali je nagovestila poskupljenje struje “do 10 odsto”.

Bilo je naslova u medijima, iz hrvatskih medija se prenosi kako će Srbija biti u restrikcijama električne energije. Neće biti restrikcija, to nije nijednog trenutka u nekom planu, rekla je Mihajlović za TV Prva.

Ona je poručila kako je “izvesno povećanje” cena struje, ali će se još videće u kom procentu.

Cena struje ne raste da bi pokrila dugove EPS, oni su veliki, ali da ne bi rasli, rekla je Mihajlović i predviđa da bi nova cena električne energije mogla porasti do 10 odsto.

Mihajlović je navela da je Srbija u subotu zbog velikih vrućina potrošila 92 miliona kilovat sati, ali je morala da uveze devet odsto struje jer domaća proizvodnja nije dovoljna da pokrije toliku potrošnju.

Srbija će, kako je rekla, imati dovoljno gasa, struje, naftnih derivata, ali je pitanje koliko će sve to koštati, jer je za to već dato milijardu evra, biće potrebno još.

Kada je reč o uvozu struje, Srbija uvozi između šest i 12 odsto dnevnih potreba, a očekujem da bi to zimi moglo ići od 20 do 30 odsto, predvidela je ona.

Mihajlović je naglasila da u ovom trenutku 1.000 korisnika nema struju od 3,5 miliona potrošača.

Ona je rekla da se cela država trudi da građani imaju struju i grejanje tokom zime, podsećajući da je sa Rusijom dogovorena isporuka gasa za naredne tri godine, da ima rezervi naftnih derivata, a struja će se uvoziti “sigurno još narednih godinu dana”.
EPS mora da gradi nove elektrane za energetsku bezbednost

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je za energetsku bezbednost u narednim decenijama važno da Elektroprivreda Srbije (EPS) što pre počne da gradi nove energetske kapacitete i da se mnogo brže ulaže i u prenosnu mrežu.

– Zbog problema u EPS-u mi ćemo sigurno uvoziti struju ove zime i u narednih godinu dana. Energetski sistem je veliki i inertan sistem i potrebno je dosta godina da se on uruši, ali i da se podigne. Sigurna sam da se više neće ponoviti ono što smo imali u decembru, kad je država morala da hitno reaguje jer smo imali sistem koji je bio skoro pred kolapsom – rekla je Mihajlovićeva za televiziju Prva, prenosi agencija Beta.

Kako je dodala, da bi država zasigurno imala dovoljno energije i 2030. ili 2040, potrebno je da EPS počne da gradi nove objekte, “kako bismo bili konkurentni i da ne bismo došli u situaciju da budemo zavisni od uvoza.

U saopštenju resornog ministarstva navodi se da je ministarka podsetila da se u elektroenergetici nije gradilo prethodne tri decenije i da je gradnja novih kapaciteta ključna da EPS bude stabilan i da može da bude i regionalni igrač.

ekapija.com/nova

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
25.07.2022 08:18

Jao kad tebe vidim odmak mi je lakse…

Gost
Ns.1
25.07.2022 09:06

Nema vise mazuta za uvoz,TENT A I TENT B su pred kolapsom,u Kolubari se ne vrsi iskop uglja…koji je to krizni plan?

Povezane vesti