Foto: Ritam vremena

Najstariji sačuvani rukopis na srpskom ćiriličnom pismu od sada će moći da se nađe i u digitalnom izdanju, gde će biti dostupniji široj i stručnoj javnosti

Danas je u Narodnom muzeju u Beogradu potpisan sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja. Potpisnici sporazuma su ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direkrotka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić.Breškković, predsednik SANU Vladimir Kostić i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

-Miroslavljevo jevanđelje datira iz 12. veka i upisan je na Uneskovu listu gde su upisani i Teslini rukopisi, kao i druga važna kulturna dobra za našu državu. U 21. veku procesom digitalizacije imamo priliku da Miroslavljevo jevanđelje zaštitimo i učinimo ga dostupnijim dokumentom stručnoj i široj javnosti nego što je to bio slučaj do sada- istakla je Gojković i dodala da će biti urađen i dokumentarni film o procesu digitalizacije.

V.D. upravnik Narodne biblioteka Srbije Vladimir Pištalo izjavio je da se nada da će do kraja leta biti završen proces digitalizacije, te da se veoma raduje i dokumentarnom filmu.

Podsećamo da je prošle godine, Ruska Duma ratifikovala sporazum sa našom državom, koji podrazumeva da će 166. strana Miroslavljevog jevanđelja biti vraćena Srbiji.

Strana 166. nalazi se u muzeju u Sankt Peterburgu i jedini je deo koji nedostaje kako bi dokument bio kompletan. Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani srpski rukopis na ćirilici i ima neprocenjivu vrednost i značaj za naš narod.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments