Foto: Profimedia

Sinoć je u velikom finalu 66. “Evrovizije” pobedu odnela Ukrajina, odnosno “Kaluš Orkestra”, pesmom “Stefania”. Predstavnica Srbije, Konstrakta, u velikom finalu završila je na 5. mestu, što je najbolji rezultat naše zemlje još od Željka Joksimovića i numere “Nije ljubav stvar”.

Drugo mesto u finalnoj večeri “Evrovizije” pripalo je Velikoj Britaniji, treće Španiji, a četvrto Švedskoj.

Foto: Foto: Luca Bruno / Tanjug/AP

Crnogorska predstavnica Vladana Vučinić je nekoliko dana pre finala proročki rekla da bi Konstrakta pobedila da nije ovakva politička situacija. Pod “političkom situacijom” se smatra da je Ukrajina, koja je inače imala odličan nastup, zbog simpatija izazvanih ruskom agresijom ipak dobila više glasova od publike, nego što bi inače dobila.

Sa druge strane, glasovi zirija su “urnisali” Konstraktu! Od 23 države dobila je nulu, što je očigledno posledica medijske kampanje kojoj je Srbija bila izložena u Evropi, jer se nije pridružila sankcijama Rusiji. Na posletku nam ostaje da se pitamo – kako bi se stvari odvijale da je politička situacija bila drugačija?

Foto: eurovision.tv

Konstrakta bi sigurno osvojila mnogo više glasova od žirija, koji bi u normalnim uslovima i trebalo da joj budu naklonjeniji zbog njenog izraženo umetničkog nastupa. Verovatno je da bi osvojila još više glasova i od publike, da Srbija u zemljama Evrope nije konstantno spominjana u negativnom kontekstu zbog pomenutog nepridruživanja sankcijama protiv Rusije.

Ipak, na kraju možemo da budemo ponosni na Konstraktin nastup, jer je u veoma nepovoljnim uslovima izvukla maksimum maksimuma i slobodno se može reći neverovatno peto mesto, s obzirom na okolnosti. Da ne pominjemo da je ove godine Pesma Evrovizije bila, slobodno se može reći, nikad jača. Uobičajeno na Pesmi Evrovizije imamo jedva 2-3 solidne pesme, a ove godine vise od deset zanimljivih i pevljivih: Ukrajina, Velika Britanija, Švedska, Srbija, Moldavija, Grčka, Španija, Italija, Norveška, Poljska, Holandija, Portugalija i druge.

Konstrakta je, prema glasovima žirija, bila 11. mesto, dok je, prema poenima publike, zauzela 4. poziciju.

blic.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Danilo
16/05/2022 07:09

Nema šta da bude sporno, znali smo mesec dana unapred ko će da pobedi.