Претрага
Претрага
Close this search box.

MISTERIOZNI AKUTNI HEPATITIS KOD DECE Tiodorović istakao da se ne zna uzrok, ne isključuju povezanost za koronom

Foto: Shutterstock
Još se ne može precizno reći i sa sigurnošću tvrditi šta izazivava akutni hepatis kod dece, od koga je obolelo 450 dece u 30 zemalja sveta, ali postoje pretpostavke koje ukazuju da se možda radi i o koroni, a ne samo o adenovirusu 41, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Govoreći o misterioznom virusu, Tiodorović je naveo da naučnici nisu konkretno zauzeli stav o čemu se tačno radi, pa bi stoga valjalo sačekati sa konačnom dijagnozom.

On dalje objašnjava da, kada je misteriozni hepatitis u pitanju, niko nije ništa precizno rekao o uzročniku, ali svi negiraju vezu sa poznatim hepatitisima, jer su sva deca testirana na A,B,C,D, E tip.

Tiodorović kaže da nema mesta panici, ali da treba pratiti decu i održavati higijenu, kako ruku, tako i hrane i svega onoga sa čime su u kontaktu.

Takođe je istakao da ako su deca bila u kontaktu sa zaraženima kovidom, moraju se testirati.

– Što je mlađi organizam, to može biti opasniji akutni hepatitis. Mi imamo jedno dete koje je otišlo u Italiju i dobro je što je to urađeno. Tamo je specijalna bolnica za bolesti jetre koja je usko specijalizovna – naglasio je Tiodorović.

On je poručio roditeljima da nema mesta panici, da je obolelo dete u Srbiji izuzetak, ali da svakako treba pratiti decu, kada je u pitanju kovid ili hepatitis.

alo.rs/Tanjug

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dalibor
18.05.2022 17:07

Sad ce nam bolesnici predloziti da vakcinisemo i decu!!!!

Povezane vesti