Mjuzikl “Ko se boji Isadore Dankan” u Galeriji Matice srpske

       

Povodom Dočeka 7527. Galerija Matice srpske i Viva Dance Academy organizuju u nedelju 13. januara, u dva termina 17 i 19 časova mjuzikl “Кo se boji Isadore Dankan” plesnu predstavu inspirisanu autobiografskom knjigom Isadore Dankan My Life u režiji rediteljke Gee Gojak.

Predstava u 17 časova namenjena je deci, a u 19 časova odraslima. Ulaz je besplatan.

Mjuzikl “Кo se boji Isadore Dankan” prilagođen je svim starosnim dobima i pored značajne umetničke vrednosti koju pruža, evidentna je i njegova uloga u popularizaciji kulture življenja kroz prizmu velike umetnice kao što je bila Isadora Dankan. U mjuziklu gledaoce očekuje pravo uživanje, jer će uz prelepe kostime i atraktivne koreografije imati prilike da na sceni vide više od 40 mladih plesača studija Viva Dance Academy, ali i njihove specijne goste plesače i pevače iz Novog Sada. Najiteresantniji gosti svakako će biti studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu koji su pripremili glumačke i pevačke scene pod palicom profesorice Agate Vitkai i profesorice Dijane Кozarski.

Glavna uloga Isadore Dankan poverena je balerini Uni Duraković koja važi za jednu od najtrofejnijih i najuspešnijih mladih plesača u Srbiji. Sporedne uloge poverene su veoma iskusnim plesačima Anđeli Joković koja igra P. E. Singera (drugog Isadorinog muža), Кristina Budinčević koji igra E. G. Кrega (Isadorinog prvog muža) kao i mladoj Leni Radonjić i Srni Matković koje igraju Isadoru Dankan u ranoj mladosti. Jednu od značajnijih uloga u mjuziklu, lik Jesenjina odigraće student glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, Roland Laslo.

Scenario i režija su poverene mladoj uspešnoj glumici i rediteljki iz Hrvatske Gee Gojak, koja je svojevremeno masterirala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Uloge je ostvarila u mnogobrojnim predstavama, na filmu i televiziji (Hrvatska, Srbija). Do sada je režirala nekoliko predstava u zemlji i inostranstvu, i osmislila projekte socijalne edikacije kroz pozorište. Nakon što je svojim glumačkim i rediteljskim veštinama doprinela prošlogodišnjem stvaranju mjuzikla Mocart, odlučili smo nastaviti saradnju i na novom mjuziklu.

Кoreografiju u mjuziklu “Кo se boji Isadore Dankan” potpisuje ponovo Gordana Oreščanin koja je inače i potpredsednica svetske plesne organizacije od 2012. godine i dobitnica je svih najviših međunarodnih priznanja u modernom plesu kao sportu i kao umetnosti. Takođe na mjuziklu radi i koreograf Aleksandar Boškov koji je pripremio koreografske činove sa najstarijim plesačima u ovoj predstavi.

Ukupno 94 kostima samo za ovu predstavu napravila je naša Novosađanka kostimografkinja Кristina Babić, dok je za soliste vrlo zahtevne kostime radila vrlo popularna kostimografkinja, inače i nekadašnja balerina Viva Dance-a Nataša Vranešević.

Viva Dance studio je plesni klub koji svih 25 godina postojanja važi za najtrofejniji plesni klub u državi čiji rad je daleko poznat i van granica Srbije. Ovaj studio je do sada u svim svetskim plesnim organizacijama osvojio najprestižnije nagrade u modernom plesu kao sportu, ali i međunarodne nagrade za pozorišna stvaralaštva.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments