Претрага
Претрага
Close this search box.

Mlada Futožanka koja će predstavljati Srbiju na takmičenju za najbolje pismo za NS Uživo otkriva šta se nalazi u pismu koje je poslala svetu

Pismo dvanaestogodišnje Ane Milenković iz Futoga predstavljaće Srbiju na Međunarodnom takmičenju za najbolje pismo koje organizuje Svetski poštanski savez.

Tema koja je izabrana za ovogodišnje takmičenje, za mlade od 9 do 15 godina je „Napiši pismo uticajnoj osobi i objasni zašto i šta treba da se preduzme u vezi sa klimatskom krizom”na koju je nacionalna pobednica odgovorila pismom bivšoj izvršnoj direktorki UNICEF-a, Henrijeti Fore.
Foto: posta.rs

-Pisala sam o klimatskim promenama i o tome šta bih promenila u vezi sa tim, kako bi život na planeti bio bolji. Ja bih na primer zasadila mnogo više drveća i predložila bih svim stanovnicima planete zemlje da manje voze automobile koji ispuštaju gasove i da ih zamane električnim – objašnjava za naš portal Ana Milenković.

Prema pravilima Svetskog poštanskog saveza, JP „Pošta Srbije“ kao nacionalni poštanski operator, poslala je Anino pismo u sedište ove organizacije u Švajcerskoj, gde će međunarodni žiri ocenjivati pisma pobednika iz svih država učesnica i proglasiti tri najbolja koja će biti nagrađena zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom Svetskog poštanskog saveza.

-Mi u školi ne pričamo toliko o vremenu i promenama, a ja jako volim geografiju, gledam puno emisija na temu vremenskih kriza i to me je inspirisalo da pišem. U svom pismu sam objasnila kako na našoj planeti u gradovima treba veći broj parkova i  više zelenila – rekla je Ana.

Foto: Ana Milenković / Ustupljene fotografije

Anina mama Silvija, istakla je za naš portal da je velika stvar za njihovu porodicu to što će Ana predstavljati Srbiju i da je to došlo potpuno neočekivano.

-Ana je dobro dete ali se nisam nadala ovolikom uspehu. Ovo nije njena prva nagrada, a ima ih puno, kao tekstopisac. Ova nagrada je za sve nas najveća, ona takođe ima i puno diploma i priznanja. Ovih dana je dobila nagradu za napisanu pesmu – rekla je Silvija.

Na pitanje kako se osećala dok je čitala Anino pobedničko pismo njena mama je rekla da  će to opredeliti njeno zanimanje jer prizeljkuje da se bavi geografijom, što joj njen prosek u školi i dozvoljava.

Svetski poštanski savez je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, a Međunarodno takmičenje za najbolje pismo organizuje već 51 godinu na različite teme, sa ciljem da doprinese unapređenju pismenosti kod mladih kroz umetnost pisanja pisama, kao i da podstakne učesnike da izraze kreativnost i usavrše jezičke veštine. Po pravilima konkursa, pisma moraju biti pisana rukom, uz poštovanje striktne forme pisma.

nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti