Foto: Gradske info

Zgrada u kojoj se nalazi novosadska Srednja elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ predstavlja jedno od najimpresivnijih prosvetnih objekata.

Objekat u stilu secesije izgrađen je 1912. godine za potrebe Mađarske katoličke gimnazije i nalazi se u Futoškoj ulici, pod brojem 17.

Dvosprana zgrada ima osnovu ćiriličnog slova P, a postavljena je uz rubove prostrane pravougaone parcele. Na glavnoj fasadi se nalazi 17 osa otvora, koje dopunjuje zidana atika nad centralnim rizalitom i niža zabatna polja, nad ugaonim rizalitom.

Nad središtem uličnog krila dominira snažna piramidalna kupola, vidljiva iz mnogih delova grada. U prizemlju, centralno postavljen, nalazi se ulaz u objekat, sa velikim drvenim vratima.

U unutrašnjosti objekta nalaze se široki hodnici i učionice u nizu. Široko trokrako stepenište, povučeno ka dvorišnoj fasadi, vodi na sprat objekta. Bogata secesijska dekoracija prisutna je kako na fasadama tako i u enterijeru, a naročito u prostranom stepenišnom prostoru i svečanoj sali.

Posle Prvog svetskog rata ovde je bila smeštena Državna ženska učiteljska škola sa internatom. Posle Drugog svetskog rata u ovoj zgradi su se nalazile Gimnazija „Moša Pijade“ i Srednja ekonomska škola, da bi od 1983. godine objekat postao Srednja elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“.

gradske info

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments