Multimedijalna izložba EHO 77 progovara o sećanju na Novosadsku raciju danas. Otvaranje izložbe biće upriličeno 15. januar, u 18 i 30 časova u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu.

Četvoro mladih vizuelnih umetnika iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Grčke boravili su mesec dana u Novom Sadu i istraživali temu Novosadske racije, kako u njenom istorijskom kontekstu, tako i u odnosu na savremeni trenutak.

Izložba se sastoji od četiri konceptualno različita dela koja se kroz intermedijalnu komunikaciju međusobno nadopunjuju tvoreći tako kompleksno polje razumevanja jednog od najtraumatičnijih događaja u istoriji Novog Sada.

Tokom jednomesečnog boravka u Novom Sadu, Bojan Josić iz Srbije, Kiril T. Konstantin iz Makedonije, Martina Lapica iz Bugarske i Despina Antoniu iz Grčke posetili su kulturne institucije i organizacije u Novom Sadu, upoznali i istražili umetničku scenu grada, a učestvovali su i u javnim programima tokom kojih su publici prikazali svoj umetnički rad.

Iz njihovog rada i umetničkog istraživanja proisteklo je gotovo 20 različitih umetničkih dela na platnima, skulpture, kao i jedna interaktivna instalacija i performans.

Umetnička dela nastala u ovom procesu deo su međunarodnog programa saradnje između organizacija iz 4 pomenute zemlje, a sam projekat sufinaniran je iz programa Creative Europe Evropske komisije i predstavlja doprinos obeležavanju Godine evropskog kulturnog nasleđa. Prepoznavši važnost teme kojom smo se bavili prethodnih meseci za novosadsku zajednicu, fonacija Novi Sad 2021 pružila nam je priliku da rezultate rezidualnog programa prikažemo na sedamdesetsedmu godišnjicu Racije u Svilara, kulturna stanica.

Vojvođanski građanski centar aktivnosti u okviru umetničkog rezidencijalnog programa ECHO (European cultural heritage onstage) vidi kao priliku da se slojevito istraže traumatični događaji iz prošlosti, njihove reperkusije na savremeno društvo i utiče na izgradnju kulture sećanja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments