Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija
Prve kancelarije nemačka kompanija otvorila je 2018. godine u Novom Sadu, zatim i razvojno-istraživački centar u Pupinovoj palati, a danas radi na četiri adrese. Fabrika Kontinental automotiv Srbija, u kojoj će biti zaposleno više od 500 ljudi, otvorena je u martu prošle godine, a vrednost investicije bila je 140 miliona evra. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Saša Ćoringa, direktor Kontinentala, obišli su danas pogon fabrike.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Toliko sam ponosan na ovo što Kontinental radi, toliko sam srećan da ne mogu da dočaram koliko su ovo velike stvari za naš grad, državu i Kontinental kao kompaniju. Ovo se ne podrazumeva, ovo se pravi radom, odricanjem i pravim političkim odlukama- istakao je Vučević.

Gradonačelnik je napomenuo da je Grad uložio u milijardu i 400 miliona dinara u industrijsku zonu Kać.

-Želim da Kontinental postane brend Novog Sada, da kada kažete Novi Sad pomislite na ovaj narandžasto-crni logo. Ovo nije samo pitanje ekonomije, već ima širi društveni značaj. Radujem se jeseni kada ćemo zajedno obići fabriku- naglasio je prvi čovek Novog Sada.

Gradonačelnik Vučević sa svojim timom i direktorom Ćoringom obišao je fabriku; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Saša Ćoringa napomenuo je da bez podrške Grada ne bi bilo moguće da se ovako brzo odvijaju radovi na fabrici

-Ova fabrika je tek početak jednog kompleksnog sistema. Ukupno je 31 hektar, a nadamo se da će jednog dana biti najveća fabrika Kontinentala, kao i najveća fabrika u Srbiji. Još ne postoji na tržištu to što mi razvijamo sa inženjerima. Zamislite koliki će izvoz biti koji ćemo mi raditi iz Novog Sada, iz Srbije. Mi smo u sred korone najavili da otvaramo dve fabrike, a sada kada niko ne investira, mi i dalje rastemo i želimo da odavde uradimo tranformaciju automobilske industrije- naglasio je Ćoringa.

Fabrika će se prostirati na 30.000 kvadratnih metara; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Fabrika će imati 10.000 kvadratnih metara prostora za proizvodnju i imaće najveći “clean room” na svetu. Sve će biti digitalno, a zaposleni će imati mogućnost da više prate procese.


Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments