Na današnji dan 1999. godine avioni NATO pakta bombardovali su vojni kompleks Majevica u Novom Sadu. Kasarna će i u narednim danima biti meta agresora koji nam je, pod izgovorom uspostavljanja mira u regionu, naneo stravičnu štetu.

Vojni kompleks Majevica izgrađen je 1916. godine za potrebe aerodroma, u to vreme najvećeg u Kraljevini SHS. Za više od jednog veka koliko postoji, nikada nije pretrpela štetu, poput one koja joj je naneta pre 22 godine. Zapravo, kasarna je prvi put bombardovana već 24. marta, kada su pored nje gađani su i Policijski centar na Klisi, kao i obližnje građevinsko preduzeće. Vojni kompleks Majevica, 1999. godine, bio je meta neprijatelja najmanje 5 puta.

O bombardovanju kasarne i Novog Sada govorio je i pokojni Đorđe Balašević. Omiljeni novosadski sin, kroz humor je pokušao da objasni nemoć običnog čoveka ali i ozbiljnost situacije u kojoj smo se nalazili.

– Ovde se prvo čuo tresak jer je pogođena kasarna na Majevici, pa tek onda sirena. Tako je počelo… Bio sam više zbunjen nego uplašen. Verujem u neku svoju karmu i ne mislim da ću poginuti u Novom Sadu od neke NATO rakete. Jednom sam krenuo po ćevape skuterom. Olivera se pobunila, jer je bila vazdušna opasnost. Samo sam je pitao: ”Da li ti zvuči realno da čujes kako je poznati jugoslovenski kantautor Đorđe Balašević poginuo za vreme NATO napada na Novi Sad, na svom skuteru, sa šerpom punom ćevapčića?!” Ni jednom nisam bio u podrumu i ne znam kako izgledaju skloništa. Kad grmi, primitivan čovek se boji neba, a pametan razmišlja zašto se to događa – rekao je Đole.

B. Jovović

 

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Pera
12/04/2021 07:52

U tim teskim vremenima NATO agresije kad su ljudi ginuli on se castio cevapima

Бошко
12/04/2021 13:24
Reply to  Pera

Neko za svoje pare jeo ćvape, a neki za naše pare dobili po ar i po stanova na Novom Beogradu. Jebi ga Pero.

Jecka
12/04/2021 21:35
Reply to  Pera

Ti nisi nista jeo svo vreme bombardovanja,aj ne dipr!

Srbivoje
13/04/2021 23:56

Crni Pero, da li bi tebi bilo lakše da je on bio na suvom lebu i hladnoj vodi? Ajd ne kaki.