Претрага
Претрага
Close this search box.

Na Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u rad su puštene dve solarne elektrane. Mirović: Pokrajinska vlada će investirati izgradnju istih od sledeće godine (FOTO GALERIJA)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Novom Sadu, puštene su u rad dve solarne elektrane, značajne za uštedu energije. Solarne elektrane u rad su pustili predsednik Instituta prof. dr Saša Orlović i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Zaslužno našim naporima uspeli smo da projektujemo i napravimo dve solarne elektrane koje danas puštamo u rad. One će proizvoditi električnu energiju. Značajna sredstva iz dobiti, koje se izdvajaju tokom svake godine uz saglasnost Pokrajinske vlade finansirana su u povećanje kapitala, odnosno u kupovinu opreme. Imamo izuzetno modernu opremu. Deo opreme je jedinstven u regionu. Primer su, uređaj koji se bavi monitoringom gasova staklene bašte i zemljišta, kao i niz uređaja koje prate vitalnost stabala- prof. dr Saša Orlović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Uverio sam se lično da Institutut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prednjači, ne samo u naučnim dometima već i na oglednom polju u Kaću ali i širom zemlje. Pomažu da se očuvaju autohtone vrste drveća, da se unapredi sistem zaštite u nacionalnim parkovima. Pustili smo u rad dve solarne elektrane kapaciteta 15 KW i 30 KW. Institut će uštedeti a istovremeno Pokrajinska vlada od naredne godine će investirati izgradnju solarnih elektrana na većini objekata u sklopu fakulteta i univerziteta- rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Potpisali smo ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Preko 20 miliona evra, uz značajnu donaciju vrednosti od dva miliona evra investiraćemo u oblast štednje energije. To će omogućiti da na više od 80 javnih objekata širom Vojvodine, instaliramo sve uređaje i tehnički modernizujemo sisteme grejanja- rekao je Mirović.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага