Претрага
Претрага
Close this search box.

NA SAMO 100 KILOMETARA OD NOVOG SADA: Šume BOGATIJE za 30 muflona i još toliko jelena lopatara

Foto: Vojvodina uživo

Na područje lovišta posebne namene „Subotičke šume” danas je naseljeno po 30 jedinki muflona i jelena lopatara, uveženih iz Slovačke. Na taj način je sanirana šteta na matičnim fondovima ove dve vrste koja je nastala kao posledica migrantske krize.

Naseljavanjem novih jedinki su matični fondovi jelena lopatara i muflona u potpunosti obnovljeni i vraćeni na nivo od 2015.godine, odnosno na period pre migrantske krize. Ograđeni deo lovišta „Subotičke šume” je naime prethodnih godina bio meta vandalskog ponašanja velikog broja migranata.

-Praktično je 70 odsto ograde oštećeno. Oni tu divljač nisu odstreljivali ili ubijali, nego je prosto ta divljač izašla napolje. Deo divljači je završio u subotičkom ataru, a deo je završio preko u Mađarskoj- objašnjava Branislav Stanković, izvršni direktor za lovstvo u JP „Vojvodinašume”.

Foto: Toronto Zoo

Pre tri godine je na isto područje naseljeno 60 jedinki muflona, što zajedno sa naseljenim jedinkama u ovoj akciji dovodi broj istih do optimalnog broja.

-Na ovaj način ćemo osvežiti krv i popravićemo genetski i biološki potencijal, odnosno trofejni potencijal divljači. Na ovaj način smo došli do situacije da trenutno u ograđenom delu imamo oko sto jelena lopatara i 125 muflona- kaže Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume”.

Foto: RTV

Obnavljanje matičnog fonda su u iznosu od 55 hiljada evra zajednički finansirali JP „Vojvodinašume” i Fond za razvoj lovstva AP Vojvodine. Iz tih sredstava će se do kraja godine izvršiti i naseljavanje muflona na područje lovišta „Vršačke planine”.

-Pošto se od poljoprivrede, bolesti i svakakvih drugih nepogoda matični fondovi trpe dosta, onda se trudimo da nekako napravimo balans. Ubacujemo divljač po lovačkim udruženjima na tertoriji AP Vojvodine, tako da se trudimo da napravimo jedan zdrav balans- ističe Milan Dozet, pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Subotička šuma će narednih godina postati i repro-centar. Tu će naime biti izgrađena prva dva uzgajališta muflona i jelena lopatara u Srbiji.

-Srbija ima ukupan matični fond od 1200 jelena lopatara i 1000 muflona. To je statistička greška u odnosu na 7 miliona hektara lovišta. Ovde će biti prva dva uzgajališta, gde je planirana godišnja proizvodnja isključivo živih jedinki za buduća naseljavanja na teritoriji čitave Republike Srbije- objašnjava Branislav Stanković.

Uzgajališta će biti završena za godinu dana, a taj projekat zajednički realizuju JP „Vojvodinašume” i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Pod ovim nazivom, a u statusu Regionalnog parka, godine 1982. stavljeno je pod zaštitu 4.430,65 ha šuma i šumskog zelenila. To je područje koje se na krajnjem severu Bačke u vidu luka prostire neposredno uz srpsko-mađarsku granicu. Obuhvata dva prostorno odvojena šumska kompleksa. Veći čine šumski reviri Krivoblato, Daščan, Hrastovača, Bukvać, Radanovac i Hajdukovo, a manji Čikerija. Dok se Jasenovačka šuma kao posebna disjunkcija nalazi bliže pomenutom većem kompleksu šuma, a nastavlja se na prostrani zaštitni pojas uz rečicu Kereš i njena tresetišta.

Ova šuma nalazi se na 100 kilometara od našeg grad i samo osam kilometara od centra Subotice. U njoj se još mogu naći zečevi, fazani, divlja patka.

rtv.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti