Претрага
Претрага
Close this search box.

Na Svetski dan muzeja, novosadska muzejska ustanova dobila nagradu za MUZEJ GODINE

Foto: Relja Ivanić

Na Svetski dan muzeja iz Galerije Matice srpske stižu divne vesti. Na ovaj dan ova muzejska ustanova dobila je nagradu „Mihailo Valtrović“ za Muzej godine i za izuzetne rezultate postignute tokom perioda od januara 2021. do februara 2022. godine.

Galerija Matice srpske  veoma je ponosna, jer su kolege iz sveta muzeja, umetnosti i kulture prepoznali njihov rad i trud.

-U ovoj godini uspeli smo da pokažemo naše raznovrsne programe i projekte promovišući Galerijsku kolekciju u zemlji i inostranstvu. Okrenuli smo se novim pristupima muzeju i kolekciji, programima koji obuhvataju bebe, decu, mlade, našu celokupnu publiku, ali i novoj praksi u radu muzeja. Tako smo pokazali svu kompleksnost rada Galerije Matice srpske i da je muzej deo zajednice u koji su svi dobrodošli – istakli su iz Galerije Matice srpske.

Foto: GMS

Galerija se bavila prezentacijom nacionalne umetnosti u inostranstvu, kao i novim tumačenjima i na taj način napravila veliki iskorak u radu . Pored toga što su dela iz kolekcije preneta u javni prostor iznoseći skulpture u park ispred Galerije, pokazano je da zajedničkim angažovanjem može da se realizujem nekoliko izložbi i programa koje su privukle veliku pažnju publike, medija i kolega.

-U novu godinu ušli smo velikom međunarodnom izložbom Migracije u umetnosti, umetnost migracija, a na Svetski dan muzeja smo otvorili izložbu Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz i još jednom potvrdili značajnu ulogu Galerije Matice srpske u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture- naglašeno je iz Galerije Matice srpske.

Foto: GMS

Nagrada „Mihailo Valtrović“ ustanovljena je u čast je arheologa, arhitekte i istoričara umetnosti, člana Srpske kraljevske akademije i prvog srpskog muzeologa. Dodeljuje se muzejskim radnicima i ustanovama za poseban doprinos u unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, kao i za zapažene rezultate u stručnom radu. Nagradu dodeljuje Muzejsko društvo Srbije.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti