Foto: Grad Novi Sad
Povodom primopredaje opreme, koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova doniralo Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Srbije, na Trgu slobode u Novom Sadu, održani su prezentacija istorijata razvoja Dobrovoljnih vatrogasnih društava, prikaz vežbi i predstavljena je nabavljena oprema.

Na smotri je učestvovalo 200 vatrogasnih društava iz cele Srbije, na kojoj je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministaru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin uručio je Počasni vatrogasni krst – najveće priznanje koje dodeljuje Vatrogasni savez Srbije civilnom licu.

– Dobrovoljna vatrogasna društva koja su naš oslonac  decenijama, pa i vekovima, čiji hrabri članovi se hvataju u koštac sa svakom nepogodom, nisu više prepuštena sebi, ne zavise više od finansijske snage neke lokalne samouorave. Srbija se promenila u svakom pogledu, od kada je na vlasti Srpska napredna stranka. Tako naša Srbija sada zna da ceni svoje hrabre dobrovoljce, plemenite ljude različitih zanimanja koji su uvek tu u prvim redovima, kada nas snađe neka nevolja, ili nepogoda. Organizacija i rad Dobrovoljnih vatrogasnih društava prvi put su propisani Zakonom, i time se formalno priznaje status od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje. Grad Novi Sad će uvek biti tu da vam pomogne, jer znamo ko se prvi javi, i na koga uvek možemo da računamo kada je ugrožena bezbednost ljudi i imovine – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: Grad Novi Sad

Istorijat razvoja dobrovoljnog vatrogastva u Srbiji od 1852. do 2021. godine, predstavljen je postavkom vatrogasnih vozila, poređanih po starosti, od najstarijeg iz 1857. godine, pa do onog iz 2015. godine, uz prateću posadu u odelima iz tih perioda. Takođe predstavljena su vozila koja se koriste u operativnom sastavu DVD, a neka od tih vozila su donacija MUP-a. MUP je inače donirao i 44 rashodovana vozila Dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Srbiji, dok je Grad Novi Sad obezbedio 57 kompleta uniforme za dobrovoljne vatrogasce.

Podmladak Dobrovoljnih vatrogasnih društava Srbije, uzrasta od 7 do 16 godina, izveo je vežbu – rad sa brentačama i postavljanje usisne pruge za motornu pumpu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments