Na Trgu slobode u toku obeležavanje Dana Evrope: Veliki broj posetilaca uživa u muzičkom i zabavnom programu, na svečanom prijemu u Gradksoj kući prisustvovao veliki broj državnih zvaničnika (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
U Novum Sadu u toku je obeležavanje Dana Evrope, 9. maja. Uz raznovrstan muzički i zabavni program posetioci su na Trgu slobode imali priliku da vide i posete štandove 17 ambasada zemalja članica Evropske Unije, štand delegacije EU u Srbiji, štand ministarstva za evropske integracije kao i štand Evropskog pokreta u Srbiji jednog od najstarijih nevladinih organizacija na ovom podneblju koji postoji već 30 godina.

– Danas smo pokazali da smo doveli Evropsku Uniju u Srbiju, kao i da je naša zemlja ravnopravan deo Evrope iako još uvek nije postala čalnica EU – rekla je Aadrijana Nikitović, iz Evropskog pokreta Srbije i dodala da organizacija “Evropski pokret u Srbiji” zalaže da Srbija nastavi putem evropskih itegracija kao i da promocije evopskih vrednosti i da je zbog toga danas u Novi Sad donet “točak evopskih vrednosti” na kojem su posetioci imali priliku da zavrte točak i da na osnovu vrednosti koju dobiju, istu tu vrednost definišu i zalepe na tablu.

Svečanim prijemom u Gradkoj kući obelžen je Dan Evrope uz prisustvo visokih državnika Srbije, amabasadora zemalja članica Evropske Unije u Srbiji i mnogobrojnih značajnih javnih ličnosti. Prisutnima su se obratili šef delegacije Evropske Unije, Emanuele Žiofre i predsednica Vlade Srbije Srbije Ana Brnabić.

Foto: nsuzivo.rs

Ana Brnabić zahvalila se prisutnima i istakala da joj je velika čast da danas iz Evropske prestonice kulture (EPK) Novog Sada svima čestita Dan Evrope.

-To što smo danas u Novom Sadu, gradu koji je pored titule EPK do nedavno bio i Omladinska prestonica Evrope, gradu koji je dom jednog evropskog centra izvrsnosti, primenjenoj nauci i istraživanju kao i dom “Biosense” instituta, je samo jedan od mnogih pokazatelja da Srbija nije periferija, meki trbuh ili nečije predvorje. Upravo suprotno, Srbija je već vekovima politički, ekonomski i društveno vrednosno neraskidivi deo evropskog naroda. Evropa je naša prošlost, budućnost i sadašnjost – istakla je Brnabić.

Foto: nsuzivo.rs

Pored brojnih sardžaja, premijerno je prikazan mobilni mural “Artists in residence”, koji oslikava budućnost Evrope viđen očima mladih evropskih umetnika, a od 20.00 sati na Trgu slobode počeo je koncert „Bolji smo zajedno“, orkestra „Western Balkans Youth Orchestra“.

U projektu „Artists in Residence“ je učestvovalo osam mladih evropskih umetnika koji su boravili u Novom Sadu, prestonici kulture za 2022. godinu, i to od 21. aprila do 10. maja. Projekat je okupio umetnike iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije. Njihove vizije budućnosti Evrope povezali su kreativno, kako bi pokazali da različitosti kada se spoje stvaraju prelepu ideju „Bolji smo zajedno“.

Svi programi u okviru proslave Dana Evrope su besplatni i otvorenog karaktera za sve posetioce, a Dan Evrope organizuje Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Ognjen Medić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti