Foto: Parents Magazine

Nacionalna nedelja podrške dojenju u našoj zemlji se obeležava svake godine u 40. nedelji, jer toliko sedmica traje trudnoća i time se simbolično ukazuje na trenutak otpočinjanja dojenja. Ove godine se obeležava od 03. do 10.10.2022. godine sa sloganom: “Istupi za dojenje – edukuj i podrži”.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Uprkos međunarodnim preporukama, samo 40% svih beba mlađih od šest meseci u svetu su isključivo dojene, a samo 45% nastavlja dojenje do navršena 24 meseca.

 Prednosti dojenja za novorođenče/odojče:

– Obezbeđuje pravilan rast i razvoj

– Podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema

– Smanjuje rizik od gojaznosti

– Podstiče razvoj inteligencije

– Štiti od mnogih bolesti i infekcija

– Smanjuje rizik od proliva

– Smanjuje rizik od pojave alergija

– Smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Prednosti dojenja za majku:

– Pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom

– Smanjuje krvarenje posle porođaja

– Doprinosi normalizaciji telesne mase

– Smanjuje rizik od pojave osteoporoze

– Smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika

– Smanjuje rizik od postporođajne depresije

– Smanjuje rizik pojave anemije

Dom zdravlja „Novi Sad“ podržava i pomaže majkama da razumeju značaj dojenja i sve zdravstvene benefite koje ono donosi kroz svakodnevne aktivnosti koje sprovodimo kroz rad zaposlenih u službama za zdravstvenu zaštitu žena, dece i patronažnih sestara.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments