Stare fotografije Novog Sada

Kada pitate starije Novosađane gde se nalazi salon Lesnina, verovatno će Vas uputiti na Bulevar, u okolinu Kokre, Tunela jeftinoće i Lutrije, a nedaleko od glavne železničke i autobuske stanice.

Ova zgrada sa bledo crvenim ciglama koja se nalazi na Bulevaru oslobođenja 27, nije uvek izgledala neupadljivo kao sada. List Dnevnik u to vreme prenosi da su pažnju Novosađana privlačili kontrast jarko crvene cigle i betona. Ovakav tip gradnje bio je tipičan za tadašnje socijalističko vreme.

Premda Lesnina odavno nije na ovom mestu, u prizemlju ove zgrade i dalje se odvija trgovina, pošto se u njoj nalazi market IDEA, dok je prvi sprat nekadašnje robne kuće, pretvoren u zabavni centar “Žabac” sa kuglanom, bilijarom i drugim zabavnim sadržajima.

Preteča modernih robnih kuća

Lesninu, tadašnji Novosađani opisuju kao mesto gde se može kupiti sve “od igle do lokomotive”, a ona je bila preteča današnjih modernih robnih kuća kao što su IKEA i EMMEZETA, u prilog tome ide i činjenica, da je današnja modernizovana i privatizovana “Lesnina XXXL Lutz” koja se trenutno gradi na obodu Novog Sada i koncipirana na ovaj način.

PROČITAJTE JOŠ: Slovenačka Lesnina ponovo na srpskom tržištu, otvaraju objekat u Novom Sadu

Povoljni krediti za opremanje stanova privlačili kupce

Ono što je privlačilo Novosađane da ovde pazare su povoljni krediti koje je ova kompanija davala za opremanje kuće, a kredit je mogao biti podignut bez žiranata. Kupljeni nameštaj bio je besplatno prevožen i montiran u stanovima kupaca, a ovu tada inovativnu ideju koriste mnogi današnji poznati brendovi koji se bave proizvodnjom nameštaja.

Projektant poznati novosadski arhitekta

Projektant ovog zdanja je poznati novosadski arhitekta, Blagoje Reba, koji je projektovao mnoge stambene i poslovne objekte tog vremena. Poseban pečat ostavio je baš na Bulevaru oslobođenja, tadašnjem Bulevaru 23. oktobra. Zanimljivo je da je njegovim stopama krenuo i njegov sin Darko, koji je nastavio da projektuje zgrade u svom specifičnom stilu. Blagojev naslednik, ljudima iz struke koji prate njegov rad, poznat je po upotrebi okruglih prozora, a i on je kao i otac projektovao neke od značajnih objekata u našem gradu.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor: Vladimir Vrgović- Novi Sad 1970-1990
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments