Naftna mrlja NEĆE UGROZITI PIJAĆU VODU – zabrana kupanja važi dok se ne urade detaljne analize

Foto: S.Šušnjević/Dnevnik

Kupanje na Štrandu je strogo zabranjeno, a uvedena je privremena preporuka da građani ne koriste ni ostale gradske plaže za sportsko-rekreativne aktivnosti, odlučeno je juče nakon izlivanja nafte sa bugarskog broda u blizini Čelareva.

Na konferenciji održanoj povodom ekološkog akcidenta, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović izjavila je da je najvažnije da su gradske i pokrajinske službe odreagovale i da redovno prate i ispituju kvalitet Dunava.

– Neke pretpostavke su da se izlilo između 25.000 i 30.000 litara nafte, pouzdano znamo da je naftna mrlja prošla Novi Sad, a zabrana kupanja važi dok se ne urade detaljne analize – rekla je Mira Radenović. – Ovaj akcident neće uticati na kvalitet pijaće vode, tako da nema potrebe za brigu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zadužen za inspekcijske poslove Nemanja Ivanović naglasio je da su u ovom trenutku uzeti uzorci sa šest mesta, uzvodno u neposrednoj blizini broda, kao i kod Sremske Kamenice i Novog Sada.

– Sticajem okolonosti, sreća pa je Dunav poprilično visok, te će doći do razređenja – istakao je Ivanović. – Iz preduzeća „Vode Vojvodine” navode da nigde nije primećeno uginuće ribe i još jedna je sreća da će vodostaj Dunava početi da pada i da se neće toliko proširiti naftna mrlja u priobalnom području.

Kako naftna mrlja teče nizvodno, te je prošla kroz Novi Sad, kreće se ka Rumuniji, pa je veoma realna prognoza da će se u pritokama razrediti. Inače, bilo kakva kap mineralnog ulja ili naftnog derivata može da zarazi preko 250 litara vode, pa je, prema rečima Nemanje Ivanovića, veoma važno što ti derivati neće prodreti u dublje zemljište, pa tako bunari i sistemi vode za snabdevanje neće biti ugroženi.

dnevnik

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
19/06/2023 21:00

Ma samo lagano, kako nam dobro ide! 🙂

Last edited 3 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Vidoje
20/06/2023 15:23
Odgovori  SNS Uzivo

Jel i ovde sns kriv ili bugarasi i njihova belosvetska banda?

Povezane vesti