Претрага
Претрага
Close this search box.

Najbolje namirnice za jesen prema mišljenju stručnjaka: Šta bi trebalo da dodamo ishrani

Foto: Pexels

Kako temperature padaju dolazi do brojnih promena.

Promene se ne odnose samo na oblačenje deblje garderobe i nošenje kišobrana već i na na našu ishranu.

Dolazak jeseni i generalo promena godišnjeg doba može da dovede i do simptoma sezonskog afektivnog poremećaja, uobičajenog stanja raspoloženja koje se javlja kada se godišnja doba menjaju, što dovodi do depresije i letargije, između ostalih neprijatnih emocija.
Jedan od načina da se izborimo sa ovim promenama je da malo promenimo naše navike u ishrani kako bismo primenili „sezonsku hranu“ koja može da podrži naše zdravlje na više načina.

Prema dr Trevoru Kejtsu tikva je idealna hrana koju treba da uključimo u jesenju ishranu. Pored toga što su lako dostupne u ovo doba godine, one su i izuzetno zdrave.

– I semenke tikve i same tikve su odlične za konzumiranje u jesen jer su bogate beta karotenom, a semenke bundeve su dobar izvor cinka. Tikve takođe promovišu zdravu kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata – ističe doktor.
Zašto je hrana za jačanje imuniteta neophodna za jesenju ishranu?

Dr Trevor predlaže da promenimo naše navike u ishrani na osnovu promene koje dolaze sa vremenom. Da bismo zaštitili naše telo od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama.

– Jesenja hrana bogata hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B, uključuju lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus, repu…

Novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti