Претрага
Претрага
Close this search box.

NAJEZDA SMRDIBUBA, NAVIRU NA PROZORE I VRATA! Evo kako da ih se otarasite i zašto NE TREBA koristiti insekticide

Foto: Pixabay

Septembar je mesec kada se mnogi insekti pripremaju za prezimljavanje, a poslednjih par godina neki od njih prava su napast. Među najdosadnije spadaju smrdibube, zbog čije najezde najveću muku s njima muče stanovnici južnih padina Fruške gore, Vojvodine i centralne Srbije.

Ovi insekti nekada se kreću u grupama od par desetina, stotina pa i do hiljadu jedinki i sve pokušavaju da nađu zaklon od nadolazeće zime tako da ljudi čak ne smeju da šire veš napolju i moraju dobro da paze da ne ostavljaju otvorena vrata i prozore jer se svuda zavlače.

– Terasa nam je prepuna, svuda su se zavukle, a ima ih zelenih i nekih braonkastih. Kad god skupim veš, obavezno se sakrila neka i kao da vrebaju priliku da uđu unutra. Ne prođe dan da se jurimo sa nekom po kući – kaže Beograđanka Ivana I.

Na sreću, ovi insekti su potpuno bezopasni po čoveka jer su izraziti biljojedi i ne prenose nikakve zaraze ali kada su u velikom broju nisu prijatan prizor za oko, a ako se osete ugroženo ili ih zgnječimo, ispuštaju neprijatan miris po kojem su i dobile ime.

Prema rečima stručnjaka, smrdibube su u stvari stenice koje se nalaze dugo na našim prostorima, ali su problem napravile nove vrste koje su se razmnožile u poslednjih desetak godina i koje nemaju prirodnih neprijatelja zbog žlezdi koje ispuštaju neprijatan miris pa ih životinje izbegavaju.

To je za „Blic“ potvrdila i prof. dr Aleksandra Konjević, entomolog sa Departmana za fitomedicinu i zaštitu životne sredine na Poljoprivrednom fakultetu Novosadskog univerziteta koja kaže da su ovakve najezde smrdibuba o ovo doba godine sasvim prirodne jer se ta vrsta biljojeda povlači u urbane sredine sa polja na kojima je završena vršidba i berba ratarskih kultura kao i kasnih sorti voća.

Otporna “etiopljanka”

– Pored autohtonih vrsta, 2008. godine kod nas se pojavila zelena povrtna stenica poreklom iz Etiopije koja kada dođe do skraćivanja fotoperioda, odnosno skraćivanja dužine dana i pada temperature, dobija signal da treba da ide na prezimljavanje i menja boju u braon kako bi se na neki način kamuflirala jer više nema oko sebe zelene vegetacije gde se može sakriti. Budući na njeno poreklo, jasno je da ne podnosi niske temperature i zbog toga masovno migrira u urbane sredine i zavlače se u sve pukotine na objektima koji su grejani, delimično grejani ili barem one koji nisu izloženi niskim temperaturama – objašnjava nam prof. Konjević.

Prema njenim rečima, stručnjaci u početku nisu mislili da će ta vrsta preživeti našu klimu, međutim ona se vrlo dobro prilagodila, a pažnju šire javnosti privukla je 2010. i 2011. godine kada je napravila ozbiljne štete na mnogim povrtarskim i ratarskim kulturama, prvenstveno uzgajivačima soje, vinove loze, paradajza i paprike.

Osim pomenute vrste, u oktobru 2015. godine registrovana je nova invazivna strana vrsta, takozvana braon mramorasta stenica poreklom iz Azije, koja je isto smrdibuba koja se hrani sa preko 175 biljnih vrsta i koja se za razliku od zelene povrtne stenice hrani i gajenim i ne gajenim biljkama.

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sajko
20.09.2022 16:02

I dalje nisam skapirao kako da ih se otarasimo…

Gost
Jebo te Bilić sa naslovima
20.09.2022 21:35

E da mi nisi rekao za mrežicu ja se nikada ne bih setio.

Povezane vesti