NAJROMANTIČNIJI GRADOVI EVROPE

Foto: Pexels

Jesen je sama po sebi romantična, a jesenja putovanja se dugo pamte zbog posebne atmosfere, bilo da radi o produženim vikendima, ili medenom mesecu. Za najveće romantičare, danas predstavljamo četiri lokacije u Evropi koje ne smete propustiti posetiti u paru sa voljenom osobom.

Pariz

Pariz je sinonim i simbol za romantiku, i to ne slučajno. Prestonica Francuske je nestvarno lepa, toliko da ne možete prestati da se divite kako arhitekturi, tako i atmosferi, glavnim faktorima koji “grad svetlosti” čine nezaboravnim. Kada se na to doda reka Sena, slatki kafići i restorančići, kvart Monmartr sa svojim umetničkim vajbom, te očaravajući vrtovi, jasno je zašto se baš u Parizu dešavaju najromantičnija putovanja.

Nije preterivanje ako kažemo da je ovde i groblje romantično, a u kratkoj šetnji Per Lašezom, na kom počivaju velikani kao što su Edit Pjaf, Oskar Vajld i Džim Morison otkrićete i sami zašto.

Za dodatni ugođaj kafići i restorani nude izvanredne opcije kada se radi o hrani i vinu. Pa ipak, ne morate trošiti previše novca u ugostiteljskim objektima jer s obzirom na celokupnu romantičnu gradsku atmosferu i vruć hrskavi baget iz pekare i čaša vina iz marketa, uz zalazak sunca na obali Sene biće dovoljni za potpuni užitak.

Venecija
U Italiji vlada mrtva trka za najromantičniji grad, a u oštroj konkurenciji su između ostalog Rim, Firenca, Verona. Ipak, jedan italijanski grad se ističe svojom posebnošću, budući da ga presecaju preko 150 kanala, a njegove ulice spajaju čak 435 mostića.

Foto: Pexels

U pitanju je, naravno, Venecija, jedan od najromantičnijih gradova na svetu, sa svojim lavirintom vodenih puteva. Vožnja gondolom kroz kanale, uz pogled na prelepe palate, provereni je recept za putovanje prožeto nezaboravnim trenucima. Bazilika Sv. Marka i Trg sv. Marka privlače posetioce svojom bogatom arhitekturom, istorijom i lepotom, a romantičnim šetnjama duž kanala i uživanju u zalasku sunca uz vodu malo šta može da parira.

Santorini

Nijedna lista romantičnih lokacija nije potpuna bez ostrva Santorini – ostrva strmih litica, plavih kupola i zaslužene titule omiljene destinacije za medeni mesec. Ovo ostrvo koje kao da je izašlo iz sna ili bajke nudi nežnu lepotu i atmosferu za nezaboravna romantična iskustva.

Foto: Pixabay

Bele kuće sa plavim krovovima na ivici litica, spektakularni zalasci sunca, čarobna sela i kristalno čisto Egejsko more čine ovu destinaciju jednostavno neodoljivom za parove. Ukusnu grčka kuhinja i lokalna vina samo su dodatni bonus kako bi romantično iskustvo bilo nezaboravno.

Riga

Iako prestonica Letonije ima nezvanični nadimak “Pariz severa”, Riga nije prva asocijacija na romantiku i moglo bi se reći da je nepravedno zanemarena budući da zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji, impresivnoj arhitekturi i savršeno očuvanom starom gradskom jezgru itekako odiše romantikom.

Stari deo grada, pod zaštitom UNESCO-a, sastoji se iz lavirinta šarmantnih srednjevekovnih kaldrmisanih ulica i prelepih građevine iz različitih perioda.

Daugava, reka, koja protiče kroz grad, zadužena je za idilične prizore koje šetnje uz obalu čine toliko posebnim. Gradski parkovi obezbeđuju mirno okruženje za opuštajuće trenutke, a ukusno sređeni kafići i restorani kompletiraju užitak. Grad takođe ima bogatu kulturnu scenu sa brojnim pozorištima i galerijama, kao stvorenim za romantične izlaske.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti