Nakon 56 godina u našoj zemlji otvorena izložba o neolitu u Muzeju Vojvodine, a oživljen je i daleki prapredak sa ovih prostora (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs / Ilisutracija

Izložba “San neolitske noći” sinoć je otovrena u Muzeju Vojvodine. Veliki broj grđana priustvovao je otvaranju ove nesvakidašnje izložbe koja u svakom posetiocu budi pravi osećaj života u prošlosti.

Izložba se realizuje u okviru programskog luka „Tvrdjava mira” Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022, a u saradnji dve velike državne institucije Narodnog muzeja Srbije i Muzeja Vojvodine.

Foto: nsuzivo.rs

Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac rekla je da postavku čini više od 180 predmeta neprocenjive vrednosti, koji se danas čuvaju ne samo u Muzeju Vojvodine i Narodnom muzeju Srbije, već i u Muzeju grada Beograda, Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Zavičajnom muzeju u Jagodini, Muzeju metalurgije i rudarstva u Boru, Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Istraživačkoj stanici „Petnica”.

Ono što je specifično za ovu značajnu istorijsku postavku jeste da je ovakva poslednja velika izložba o neolitu u našoj zemlji organizovana davne 1968. godine. Sa otkrćima novih lokaliteta i osavremenjivanjem arheoloških istraživanja, ovo je prva izložba u Srbiji koja obuhvata nove mnogobrojne segmente iz ovog perioda, koje publika još nije imala priliku da vidi. Autori izložbe su mr Lidija Balj i Andrej Starović.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković rekla je da izložba predstavlja jedno od najinteresantnijih praistorijskih razdoblja, da nam daje priliku da se susretnemo sa predmetima, običajima i verovanjima iz tog doba, te da upoznamo dane i noći neolitskih zajednica.

Zahvaljujući saradnji sa nacionalnom platformom „Srbija stvara” na izložbi nalazi realističan model glave stanovnika Lepenskog Vira od pre 10.000 godina, koji je delo tima prof. dr Sofije Stefanović, kao i njegovo lice, oživljeno pomoću savremene metahjuman tehnologije.

Foto: nsuzivo.rs

Svaki posetilac ove realistične izložbe ima priliku da pomoću najnovijih trodimenzionalnih tehnologija stane ispred platna i svojim facialnim ekspresijama oponaša nekadašnjeg prapredaka Lepenskog vira.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je  izložbu, koja prema njegovim rečima predstavlja bogato arheološko nasleđe naše zemlje i svedoči o životu ljudi tokom neolitskog perioda.

-„Izložba ′San neolitske noći′ predstavlja dugo i fantastično višemilenijumsko putovanje u prošlost, u vreme mira, zajedništva i stvaralaštva uz prožimanje različitih kultura, putovanje koje će bitno proširiti naša znanja – naglasio je predsednik Mirović.

Foto: nsuzivo.rs

Izložba “San neolitske noći” biće otvorena do 15. oktobra, a obuhvata niz pratećih programa: stručna predavanja, radionice za sve kategorije posetilaca, sa naglaskom na one najmlađe, ali i drugi programe u kojima će posetioci predstavljati aktera, a ne samo posmatrača postavke.

U toku je poslednja nedelja aktuelnog programskog luka “Tvrdjava mira” Evropske prestonice kulture, a u nedelju nas očekuje finale kada će premijerno biti prikazana prva filmska sage o nastanku Novog Sada pod nazivom Liberta – radjanje grada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ognjen Medić

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti