Претрага
Претрага
Close this search box.

Naš poznati pesnik hteo da najvećeg srpskog naučnika Nikolu Teslu oženi jednom Novosađankom. Evo i kojom

Čuveni srpski naučnik Nikola Tesla čiji je lik i delo pre nekoliko dana bio i tema na otvaranju Evropskoj prestonici kulture ima veze sa vojvođanskom prestonicom iako za života nikada nije boravio u Novom Sadu.

Tesla je 1876. i 1878. godine tražio stipendiju od Matice srpske, čiji je član postao 1902. godine. Iako on nije bio u Novom Sadu 1892. godine je prošao vozom pored Novog Sada. Tri godine kasnije, naš književnik Laza Kostić pokušao je da oženi Nikolu Teslu Lenkom Dunđerski iz Novog Sada. Davne 1918. godine jedna ulica u Novom Sadu je dobila je nosila njegovo ime, a 1935. godine je pokrenut Jugoslovenski radio-časopis “Tesla”.

Ipak , Tesla je proglašen za prvog počasnog građanina Novog Sada davne 1936. godine, iako nikada, na žalost, nije bio u Novom Sadu. Povodom 80. godišnjice rođenja velikog srpskog naučnika Gradsko veće Novog Sada je 10. jula 1936. godine proglasilo Teslu za počasnog građanina.

Pismo Laze Kostića Nikoli Tesli 12. juna 1895. godine; foto: ravnoplov.rs

Pismo Nikoli Tesli u kojem Laza Kostić u kome mu je nudio ženidbu i brak s Lenkom Dunđerski glasi:

“Dragi Prijatelju,

Danas je, od prilike, treća obljetnica od kako smo se ono sastali u Pešti i onako lijepo proveli ono nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite kako? Ne biste nikad po­godili, da Vam ne kažem:
Hoću da Vas oženim.
Quelle idée! reći ćete. Znam šta ćete reći, znam šta ćete pomisliti, sve znam, pa ipak.
Djevojka koju sam Vam namenio podobna je da savlada svaku ženomrzicu. Ja mislim da bi i mrtvog oživela, ne samo mrtvoga Don Huana, nego i mrtvoga sveca. Zbilja:
Onomad sam je gledao u manastiru kako cjeliva neke mošti, suhu, ruku nekoga sveca, pa, u zanosu od onoga tamjana i od one ljepote, čisto sam se začudio, kako da se ona mrtva ruka ne digne da je zagrli.
– Koji je to svetitelj? Zapitam kaluđera do mene.
– To nije svetitelj.
– Nego?
– To je svetiteljka, prepodobna majka Angelina.
– A? Sad razumem!
Kaluđer me pogleda kao da me je razumio, a znam da ni ne sluti moje misli.
Do sad je odbila čitavu vojsku prosilaca. Roditelji se za­brinuli: Ima joj već 24 godine – al’ ne biste joj dali više od 20. Otac je moj najbolji prijatelj, te sam dakako prijatelj i njoj. Dugo sam se trudio da doznam uzrok te nemilosti, te jedva jedvice doznam šta je: Njen je ideal Nikola Tesla.
Ja sam joj priznao da je to i moja davnašnja misao, ali mi je navijek bilo na umu, kako ste Vi do sad svu svoju ljubav posvetili,, svojoj velikoj ideji, pa nemate vremena misliti ni na žene, a kamo li na ženidbu.
Ona se ipak uzda da bi Vas obrnula, da ne bi bilo Love’s labour’s lost.
Toliko o devojci. A sad – last not least i za mnoge jevropske mladoženje, kamo li vas Amerikance – o imovini, o ženinstvu ili o prćiji njenoj.
Ona može doneti od prilike jedan milion franaka. Ali joj otac tako stoji da bi mogao otvoriti zetu veresiju i do jednog milijona dolara, ako zatreba.
Promislite se dobro, sve mislite na jedno smislite, pa mi javite, na šta ste smislili. Ako pristajete, poslaću Vam odmah sliku moje namjenjenice i doznaćete njeno ime.
Bilo kako bilo, svakojako vjerujte da ostajem navjek Vaš prijatelj!”

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti