NAŠA VOJSKA ĆE NASTAVITI SA JAČANJEM SVOJIH KAPACITETA Ministar Vučević o skoku Srbije na listi najmoćnijih armija sveta – prvi u regionu ispred Hrvatske, Bugarske!

Foto: Screenshot

Vojska Srbije je najmoćnija vojna snaga u regionu! Ovaj podatak potvrđuje   najnovija rang-lista američkog sajta Global fajerpauer na osnovu analize 145 armija sveta.

Srpska vojska je na 58. mestu i napravila je skok za tri mesta u odnosu na avgust prošle godine. Srbija je u vojnoj moći još više odmakla susedima.

Evo gde su vojske iz komšiluka ,

Bugarska je odmah iza Srbije, a Hrvatska je sa 62. pala na 69. mesto. Albanija je na 91. poziciji, a ostale države iz neposrednog okruženja su daleko niže rangirane – Severna Makedonija je na 108. mestu, Crna Gora na 128, a Bosna i Hercegovina na 133. poziciji. Od zemalja nastalih iz bivše SFRJ još se samo Slovenija solidno kotira i ostala je na 86. mestu. Godišnji izveštaj Global fajerpauera analizirao je i Kosovo i rangirao ga na 134. mesto.

Foto: Screenshot

Za šest godina Srbija napravila skok od 89. mesta na 58. poziciju

Rumunija je, zbog pozamašnog vojnog budžeta i veličine teritorije, i dalje nedostižna u ovom delu Evrope, te i dalje dominira na 47. mestu, dok je Mađarska po rangu 54. Inače, ova rang-lista predstavlja redovno procenjivanje vojne snage 145 zemalja i tom prilikom se ukršta više od 50 faktora – od raznovrsnosti oružja i raspoloživog ljudstva do geografske lokacije i finansijske moći. Kad se posmatra duži niz godina, Srbija je na ovoj listi napravila veliki skok u samo šest godina, jer se sa 89. probila na 58. mesto.

Foto: Screenshot

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je  da u odbrambenom sektoru pomno prate sve i najavljuje dalje jačanje Vojske Srbije.

– Pratimo sve što se tiče pitanja odbrane i bezbednosti, naše vojske, ali i aktuelnih pitanja za vojske drugih država, posebno u regionu. Ne takmičimo se ni sa kim. Radimo dalje na jačanju odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije. Vojska Srbije će snažiti svoje kapacitete u narednom periodu – i ljudske kapacitete, i naoružanje i vojnu opremu, kao garant nezavisnosti Srbije. Građani Srbije će biti zadovoljni i spokojni – poručio je Vučević za Kurir.

Foto: Screenshot

Priznanje za uloženo

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović ocenjuje da je pozicija Srbije na svetskoj mapi armija potvrda i priznanje za dosadašnji proces modernizacije njenih oružanih snaga.

Foto: Screenshot

– Kriterijumi koji se uzimaju su veoma raznovrsni i ova lista pokazuje da proces modernizacije naših oružanih snaga i dalje ide svojim tokom. Rang Srbije na listi predstavlja konkretno priznanje za to. Pored svih izazova i problema, mi smo u proteklom vremenu uspeli da nabavimo neke ranije ugovorene stvari, akcenat stavili na nabavku sredstava iz pre svega domaće proizvodnje. Bilo je nastavka isporuke određenih sredstava iz inostranstva, poput francuskih “mistrala” i kineskog sistema FK-3, što spada u red kapitalnih nabavki. Kad vidim ko je ispred nas, možemo napredovati za još nekoliko mesta ako se tim smerom nastavi. Perspektiva je nabavka “rafala” iz Francuske i jačanje vazduhoplovnog transporta nabavkom dva aviona C295, uz nastavak kupovine sredstava iz domaće industrije – objasnio je naš sagovornik.

VOJSKA SRBIJE U BROJKAMA

80.000 raspoloživo ljudstvo

25.000 aktivnih vojnika

117 aviona

51 helikopter

242 tenka

9.592 borbena oklopna vozila

* Izvor Global Firepower


VOJSKA SRBIJE U BROJKAMA

80.000 raspoloživo vojno ljudstvo

25.000 aktivnih vojnika

117 aviona


Najjače armije sveta

  1. SAD
  2. Rusija
  3. Kina
  4. Indija
  5. Velika Britanija
  6. Južna Koreja
  7. Pakistan
  8. Japan
  9. Francuska
  10. Italija

dnevnik

 

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
14/08/2023 08:42

Ne dao dragi Bog da nam ikad zatreba vojska SNS botova koju vi toliko jacate… 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti