Foto: Printscreen

Tokom jučerašnjeg dana bili smo svedoci da su politički aktivisti iz redova pro-evropske opozicije koju predstavljaju Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranke Vuka Jeremića, Stranka slobode i pravde Dragana Djilasa, Zajedno, Ne davimo Beograd  iskoristili tragediju koja je potresla Srbiju na način da su blokirali beogradsku Gazelu kao i ostale saobraćajnice od vitalnog značaja za prestonicu.

Ova taktika opozicije se primenjuje već izvesno vreme, ali postavlja se pitanje da li je ista moguća i u zemljama odakle dolaze nalogodavci ovakvog ponašanja u Srbiji?

Naime, sve političke stranke u Nemačkoj od konzervativaca do zelenih su oštro osudile blokade puteva od strane ekoloških aktivista u Berlinu u martu ove godine. Policija je brutalno reagovala, ali reagovali su i besni vozači kojima se ugrožava egzistencija blokadom puteva.

Takođe, u Velikoj Britaniji su se u jesen 2021. godine dogodile blokade puteva koje je organizovala grupa ekoloških aktivista iz udruženja “Insulate Britain“. Epilog protesta su bila masovna hapšenja i zatvorske kazne za demonstrante koji su remetili javni red i mir.

Ovakav način protesta je primorao Britansku vladu da donese u maju 2023. godine Public Order Act 2023, gde se u poglavlju 7 Offences involving works and infrastructure govori upravo o kaznama za počinioce koji blokiraju ili ometaju rad ključnih nacionalnih infrastruktura.

Za lica koje prekrše ovaj zakon sledi novčana kazna ili kazna zatvora do 12 meseci. Pomenuti zakon mozete da procitate na sledecem linku:

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2023/15/enacted

Da ne idemo toliko daleko, dovoljno je da konsultujemo naš Krivični zakonik gde član 290 kaže sledeće:

Ko uništenjem, uklanjanjem ili težim oštećenjem saobraćajnih uređaja, sredstava, znakova ili uređaja za signalizaciju ili zaštitnih i odbojnih ograda koji služe bezbednosti javnog saobraćaja na putevima, davanjem pogrešnih znakova ili signala, postavljanjem prepreka na saobraćajnicama, zaustavljanjem prevoznog sredstva u železničkom saobraćaju protivno propisima ili drugi sličan način tako ugrozi javni saobraćaj da time dovede u opasnost život ili telo ljudi ili imovinu većeg obima, kazniće se zatvorom do tri godine.

Demonstranti i anarhisti širom Evrope su veoma svesni posledica koje će nastupiti ukoliko se drznu da maltretiraju i onemogućavaju većinski deo stanovništva da normalno živi i funkcioniše.

U Srbiji pro evropska opozicija koja se tobože zalaže za evropske vrednosti i integracije očigledno misli da evropska pravila treba da ostanu samo mrtvo slovo na papiru kada propisi treba da se primene na njih.

Toliko o diktaturi u Srbiji i represiji koju trpi opozicija.

gradskeinfo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
13/05/2023 11:16

A mogli ste staviti i sliku koliko nas je stvarno bilo, iz Mitrovicevih dronova, bas ste neki… 🙂

Last edited 28 dana ranije by SNS Uzivo
JN91
13/05/2023 11:54

Postali ste gori od informera i kurira. Jedan veliki unfollow za snsuzivo

Vladimir
13/05/2023 14:26

Dobrodošli na sajt još jednog režimskog medija. Nisu to huligani, nego 100.000 građana nezadovoljni politikom i vođenjem države. Očekujte da neki i krivično odgovaraju zbog ismevanaj naroda koji predstavlja i za koji radi.