Nastavljena rekonstrukcija Kameničkog parka

       

Radovi na rekonstrukciji Kameničkog parka, najvećeg i najstarijeg spomenika prirode u Novom Sadu, ovih dana su nastavljeni.

U ovoj fazi predviđeno je postavljanje trim staze i rasvete koja će pratiti ceo tok staze, teretane na otvorenom, a biće rekonstruisana i tri postojeća toaleta. Trenutno se radi na pripremi za postavljanje podloge za trim stazu koja će biti od malča (isitnjena kora drveta). Prepreke duž staze takođe će biti od prirodnog materijala. I ovu fazu radova zajednički finansiraju Pokrajina i Grad sa po 35 miliona dinara.

Tokom prve faze rekonstrukcije uređene tri pešačke staze koje vode do jedinog preostalog jezera u parku, koje se nalazi nedaleko od Mosta slobode. Ono je u potpunosti očišćeno, a urađeno je i hortikulturno uređenje prostora oko samog jezera. Postavljen je nov parkovski mobilijar (klupe, stolovi, korpe za smeće), a duž pešačkih staza sada postoji i rasveta na solarnu energiju. U centralnom delu parka sada se nalazi igralište za decu. Na nekoliko mesta postavljene su kućice za slepe miševe koji su proglašeni za zaštićenu životinjsku vrstu u ovom spomeniku prirode.

Želja Pokrajine i Grada kao inicijatora i finansijera rekonstrukcije i “Gradskog zelenila“, preduzeća koje se stara o Kameničkom parku, je da se građanima ponude novi sadržaji, uz obnovu postojećih, koji će privući posetioce tokom cele godine.

Autor: nsuzivo.rs

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Predlozi

Bilo bi lepo kad bi obnovili 5 glava, Sfingu i ostale skulpture, kao i da od bunkera naprave neku vrstu umetničkih galerija ili muzej. Ako redakcija bude imala vremena, pa da pošalje gore navedene predloge onima koji obnavljaju park. Hvala unapred 🙂