Foto: Printscreen/Min. nauke i tehnološkog razvoja
Nauka u Srbiji napreduje velikim koracima. Danas je u Beogradu otvoren 65. Međunarodni sajam tehnike i tehnoloških dostignuća, prestižna manifestacija koja okuplja vodeće stručnjake, inovatore i ljubitelje tehnologije iz celog sveta.

Sajam je otvoren od 16-19. maja a ulaz je besplatan za sve učenike i studente u Srbiji.

Republika Srbija ima svoj nastup u okviru ovog sajma u hali 2B Beogradskog sajma, a postavka nosi naziv “Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve”.

Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

– Svi fakulteti, instituti i njihove inovacije malo su „promešani” i napravljena je jedna tematska celina gde će biti prikazano šta nam to nauka donosi i kako menja našu svakodnevicu, istakla je ministar Begović za RTS.

– Građani će imati priliku da hodaju kroz hodnike izazova s kojima se suočavamo i rešenjima za njih.To je postavka između izložbe i sajma za sve generacije. Srbija će se fokusirati na informacione tehnologije jer je u tom sektoru postignut veliki uspon u broju inovacija. Sa pojavom veštačke inteligencije sve se polako iz IT sektora preliva u sve nivoe našeg života istakla je Begović.

Srbija je u oblasti nauke napredovala velikim koracima

U Srbiji je trenutno u toku izgradnja najsavremenijeg Naučno-tehnološkog-obrazovnog centra BIO4. Globalno bioekonomsko tržište u narednih nekoliko godina biće vredno više od hiljadu milijardi dolara i Srbija želi da bude aktivni učesnik u njemu.

Izgradnja kampusa „BIO 4” u Beogradu pozitivno će promeniti sudbinu naše zemlje, dodatno ojačati ekonomiju i konkurentnost zaposliti mlade naučnike, ne samo iz Srbije, a tri velike kompanije već su dogovorile otvaranje svojih razvojnih centara u okviru BIO4 kompleksa.

Foto: Vlada Srbije

U pozitivnom razvoju nauke u Srbiji, svakako glavnu ulogu igra i Evropski centar izvrsnosti Biosens institut iz Novog Sada koji je potpomognut od strane Evropske unije i Vlade R. Srbije. BioSens je istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, osnovan je 2015. godine i pionir je digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji. Danas ova institucija zapošljava veliki broj doktora nauka iz Srbije, ali i celog sveta i predstavlja najbolji primer koliko se ulaže u nauku u Srbiji.

Kada govorimo o ulaganju u nauku, treba napomenuti da je u Srbiji do sada su otvorena četiri Naučno tehnološka parka u Srbiji, a Ministartsvo za nauku i tehnološki razvoj kontinuirano ulaže u razvoj i napredak mladih naučnika u Srbiji.

A da Srbija ne zaostaje, pokazuje i osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju koje je ove godine napunilo dve godine postojanja. Sedište instituta je u Novom Sadu u Naučno tehnološkom parku.

Pre tačno godinu dana u Beogradu je otvoren Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, pri vladinoj Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u čijem je fokusu spajanje nauke i privrede u dve ključne oblasti – biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji u biomedicini. Reč je o Centru za četvrtu industrijsku revoluciju koji su osnovali Vlada Srbije i Svetski ekonomski foruma, kao 16. u mreži centara tog Foruma, treći u Evropi i prvi na Balkanu.

I to nije sve, još mnogo, mnogo projekata u celoj Srbiji se razvija i radi na promociji nauke. Ulaže se u budućnost Srbije, jer samo ona država koja ulaže i ima mlade i stručne kadrove može da napreduje i da se razvija.

vojvodinauživo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments