NE MOŽE DA DOBIJE DOŽIVOTNU: Monstrumu iz Veternika preti maksimalno 40 godina robije

       

Na njega ne mogu da se primene najnovije izmene krivičnog zakonika kojima je uvedena doživotna robija.

“Njemu doživotna robija”, “Prvi u Srbiji koji će otići u zatvor doživotno”, samo su neki od komentara javnosti na stravično ubistvo koje se jutros odigralo u Novom Sadu, kada je Goran Janković (36), kako se sumnja, ubio svoju suprugu Mirjanu (32) i njene roditelje Branislava i Nadu Pajić.

Zločin je zgrozio Srbije, tim pre što je iza Mirjane ostalo dvoje male dece, no ako se utvrdi da je osumnjičeni Goran počinio ova ubistva, njemu ipak neće moći da bude određena kazna doživotnog zatvora, kažu pravnici.

–  Trostruko ubistvo samo po sebi ukazuje da je u pitanju teško ubistvo. Ne samo zbog broja žrtava, već verovatno iza njega leži motiv koji takvo ubistvo čini teškim. Za teška ubistva je bila predložena kazna od 30 do 40 godina, a izmenama i dopunama Krivičnog zakonika to je preinačeno u kaznu doživotnog zatvora. Ipak, izmene i dopune stupaju na snagu tek 1. decembra 2019. godine – kaže za Telegraf.rs advokat Radiša Roskić.

On dodaje da dok između kazne od 30 do 40 godina i one doživotnog zakona postoje zakonske razlike, one su sa životnog aspekta vrlo male.

Da Janković neće moći da dobije doživotnu robiju objašnjava i advokat Ivan Simić, podsećajući da postoji pravilo da se na počinioca uvek primenjuje zakon koji je po njega blaži.

– Prema učiniocu krivičnog dela se uvek primenjuje onaj zakon koji je po njega najpovoljniji.Asksiomi krvičnog prava su takvi, bilo da je po njega povoljniji krivični zakon koji je na snazi u momentu vođenja krivičnog postupka, ili onaj u vreme izvršenje krivičnog dela. S obzirom da još nisu stupile na snagu izmene krivičnog zakona koje predviđaju kaznu doživotnog zatvora, njemu neće moći da bude izrečena ta kazna – objašnjava Simić.

Telegraf

On ipak ističe da ova tragedija “pokazuje i potrvđuje da kazna doživotnog zatvora jeste adekvatna za određena krivična dela”.

– I ne samo potrebna, već i da je vrlo verovatno i nužna. Po mom stavu i iskustvu, jedino svest učinioca krivičnog dela da će biti adekvatno i rigorozno kažnjen može ga sprečiti da počini krivično delo – kaže Simić.

Ubica mora da bude kažnjen efektivnom krivičnom sankcijom. Ovde imam delo trostrukog ubistva i doživotna kazna bi bila adekvatna, jer su posledice toliko teške, i po žrtve, i po samo društvo. Jedno društvo u kome se desi trostruko ubistvo traži i zahteva dogovor na takav oblik protivpravnog i društveno-neprihvatljivog ponašanja. S tim u vezi, mere zabrane prilaksa nisu efikasno i adekvatno sredstvo da bi se sprovela prevencija protiv ovako teških krivičnih dela.

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mali Cecilija
25/05/2019 01:58

Zar se ne ide mesec dana u zatvor kad se prijavi nasilje u porodici pogotovo kad nije prvi put,mislim da su tu krivi nadležni organi koji su samo zabranu prilaska doneli neka im je na savesti jadna dečica

droctagonapus
25/05/2019 07:16

Prvo, on jos nije ni uhapsen, a javnost i mediji su ga vec osudili. Ako se dokaze da je nevin (sto sumnjam), zivot mu je dodatno upropascen, jer ce i dalje svi misliti da je ubica.

Drugo, ako se dokaze da je kriv i dobije 40 godina zatvora, izasao bi sa 76-77 godina (ako toliko doceka), pa je i razlika izmedju dozivotne i cetrdesetogodisnje kazne samo psiholoska.