Foto: Getty Images

Opremljeno slikovitim plažama, visokim planinama i ogromnim nizom drevnih znamenitosti koje treba istražiti, Balkansko poluostrvo je savršeno za dug odmor, a kao dodatni bonus, veliki delovi regiona su još uvek u velikoj meri van radara za međunarodne turiste.

Dok su hrvatski gradovi poput Splita i Dubrovnika zabeležili kolosalan porast turizma poslednjih godina, postoji mnoštvo destinacija širom poluostrva koje nude sličnu zadivljujuću arhitekturu sa delom turista. Dok planirate svoje sledeće putovanje Mediteranom, obavezno sačuvajte malo prostora u itineraru za ove zapanjujuće i veoma potcenjene balkanske gradove.

Varna, Bugarska

Iako je često u senci nacionalnog glavnog grada Sofije, Varna je opremljena jednim posebno primamljivim atributom za turiste — obalom, da budemo precizni. Smešten na zapadnoj ivici Crnog mora, ovaj istorijski grad trenutno služi kao jedan od najistaknutijih bugarskih primorskih odmarališta, nudeći široku lepezu uglađenih hotela koji rade pored renomiranih restorana morske hrane. Po sunčanom danu, duga gradska plaža sa belim peskom je savršeno mesto za kupanje i sunčanje, dok je obližnji Arheološki muzej Varna dom rimskih kupatila, antičkog nakita i jednog od najstarijih poznatih primera zlatnog blaga na zemlji.

Foto: Getty Images

Berat, Albanija

Dugačka obala Albanije poznata je po svojim idiličnim primorskim selima, ali postoji i mnoštvo fascinantnih istorijskih naselja koje treba istražiti iu unutrašnjosti nacije. Primer: Berat, živopisni grad smešten na obalama reke Osum. Vekovi vladavine širokog spektra različitih kultura dali su Beratu raznovrsnu kolekciju arhitektonskih stilova, bez nedostatka istorijskih bogomolja kojima se mogu diviti duž njegovih ulica. Iako ima mnogo džamija i crkava širom grada, jedna od njegovih glavnih atrakcija je zamak Berat, masivna kamena građevina koja je dom više zgrada iz 13. veka koje se nalaze unutar njegovih zidina.

Foto: Getty Images

Doboj, Bosna i Hercegovina

Za one koji istražuju Republiku Srpsku, istorijski grad Doboj je dom jedne posebno fascinantne viševjekovne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova masivna kamena ispostava prvi put je izgrađena u 13. vijeku za vrijeme vladavine Kraljevine Bosne, iako su vijekovi sukoba doveli do njenog uništenja i eventualne rekonstrukcije skoro dvadeset puta tokom godina. Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i kušanju bosanske kuhinje u starom gradu, obližnje Goransko jezero je posebno šarmantna destinacija na otvorenom, pružajući posetiocima priliku da plivaju i traže autohtone balkanske divlje životinje.

Foto: Getty Images

Niš, Srbija

U južnim krajevima Srbije, grad Niš je iznedrio posebno veliki broj rimskih careva, od kojih je ikonski Konstantin Veliki bio jedan od mnogih vladara koji su potekli iz grada. U modernoj eri postoji bogat niz istorijskih građevina i znamenitosti koje možete otkriti, od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. veka do Kule lobanje, jezive građevine ukrašene lobanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspelom ustanku protiv Osmansko carstvo. Pored bogatstva istorijskih atrakcija, Niš je takođe dom kul scene hrane, bez manjka vrhunskih restorana koji rade širom centra grada.

Foto: Getty Images

Ohrid, Severna Makedonija

Smešten u jugozapadnom delu Severne Makedonije, Ohrid je jedna od retkih destinacija na zemlji koja služi i kao kulturna i prirodna UNESCO-va svetska baština. Prva razlika proizilazi iz njegove velike koncentracije vekovnih crkava u vizantijskom stilu, dok je prostrano Ohridsko jezero donelo gradu drugu distinkciju, sa raznolikom lepezom autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u njegovim vodama. Iako je kulturna baština Ohrida svakako fascinantna, oni koji su u potrazi za mirnim bekstvom u divljinu svakako bi trebalo da provedu vreme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prelep rezervat koji obiluje autohtonim balkanskim pticama.

Foto: Getty Images

Forbes

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments