NOĆ ISTRAŽIVAČA: Šetnja kroz Novi Sad i nauku

       
foto: Aleksandar Milutinović

Povodom Noći istraživača i međunarodne godine kulturnog nasleđa, Muzej Vojvodine će otvoriti svoja vrata i organizovati besplatne, stručno vođene na svojoj stalnoj postavci sredu, 26. septembra u tri termina, u 17, 18 i 19 časova.

Narednog dana, 27. septembra,  biće organizovana tura Šetnja kroz Novi Sad i nauku sa početkom u 17 časova, ispred zgrade pošte, Narodnog heroja br. 2, a obilaziće se znamenite zgrade u kojima su nekada živeli značajni Novosađani i Novosađanke. Šetnja kroz Novi Sad i nauku je besplatna. Svetlana Kresoja, istoričarka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada i studenti novosadskog univerziteta sve radoznale sugrađane povešće u šetnju kroz kulturnu i naučnu prošlost grada.

Deveta po redu Evropska noć istraživača u Novom Sadu održava se i u petak, 28. septembra, na dve lokacije: u tržnom centru Big od 15 do 22 časa gde će se posetiocima kroz zanimljive eksperimente i interaktivne radionice predstaviti devet interdisciplinarnih grupa novosadskih istraživača i u Kulturnom centru Lab od 19 časova pa sve do 1 čas iza ponoći gde će se na programu naći predavanje na temu hrane, degustacija “Novih ukusa naše prošlosti”, naučni kviz i svirka benda Justin Case.

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope u preko 250 gradova, podržana je od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: