Foto: 7News

Sudeći po cenama noćnog provoda u Novom Sadu i uslova koje pojedini klubovi nameću, čini se da najveći broj zaposlenih Novosađana radi samo za izlaske – svoje ili izlaske svoje dece.

Naime, najpopularniji noćni klubovi u večerima kada gostuje neki poznati izvođač traže da se ispune određeni uslovi kako bi se mogao rezervisati sto, pa je tako negde uslov kupovina tri ili četiri boce pića, plus cena ulaznice koja se kreće oko 1.000 dinara.

Prema rečima naših sagovornika, tako jedan barski sto bez stolica dođe oko 30.000 dinara.

– Kada rezervišemo možemo da biramo piće, obično je to varijanta sa četiri boce pića – dve vrste vina (belo i roze) ili sve četiri boce viskija. Kada je jedna poznata pevačica gostovala u klubu, rezervacija barskog stola je bila 24.000 dinara, ali na kraju je to bilo malo, pa je ceh bio 30.000 dinara – ispričao nam je Bojan M.

U takvoj noći je za mali separe potrebno izvojiti oko 50.000 dinara, a za veliki i do 1.200 evra. Ponuda pića tada je veća.

Kako nam je rekao sagovornik, u ovakve klubove obično izlaze stariji srednjoškolci i studenti, ali starosna struktura pre svega zavisi od toga koji izvođač nastupa to veče. Od toga zavise i cene rezervacija. U najvećem broju slučajeva na ovakvim mestima se ne mogu videti osobe starije od 40 godina.

Foto: Sofitel Dubai The Palm

I sam srednjoškolac, Bojan nam je posvedočio da se standard u izlascima oslikava prema standardu života roditelja njegovih vršnjaka.

– Ja sam na ovakvom mestu bio samo jednom i to smo se u društvu podelili i platili tih 30.000 dinara, a bilo nas je petoro. Ipak, imam poznanika i drugara koji svakog vikenda izlaze na takva mesta i roditelji im finansiraju taj užitak. Ima i onih koji rade honorarne poslove mimo škole, samo da bi zaradili za jedan takav izlazak nedeljno.

“Ekskluziva” u takvim klubovima i diskotekama ide do te mere da konobari nemaju novčanice ispod 500 dinara da vrate kusur. Ako ste, na primer, poručili dva piva po 400 dinara i dali 1.000 dinara konobaru – nećete dobiti kusur.

Osnovci imaju svoje budžete za izlazak

Kako smo saznali, đaci starijih razreda osnovne škole i većina srednjoškolaca ipak izlaze na mesta gde će im džeparac od hiljadu dinara biti dovoljan za jedno veče u noćnom provodu.

Izlazi se u ulicu Laze Telečkog, gde nije potrebno rezervisati sto i obično nema gostovanja poznatih pevača, pa se zajedničkim budžetom nekoliko drugara može “potkrpiti” noćni provod.

Ipak, takvi izlasci su češći, pa je najmanje dva puta nedeljno potrebno izdvojiti pomenutu sumu novca za finansiranje izlazaka novosadskih đaka.

I večera i piće za manje para

Ako se uzme u obzir da naši sugrađani između 30 i 50 godina najčešće izlaze na mesta koja podrazumevaju večeru i piće uz živu svirku, čak i najposećeniji restorani imaju daleko razumnije ponude od pomenutih klubova i diskoteka.

Tako za nešto više od 100 evra može da večera i popije dve, tri boce pića društvo od troje ljudi.

Foto: Pexels

Boca vina se može naći za 2.500 pa do 15.000 dinara, a cena večere po osobi zavisi od izbora jela, ali se u principu kreće od 800 do 2.000 dinara.

– Ne izlazim previše često jer mi to obaveze ne dozvoljavaju, ali kada to i učinim, ne osetim da me je ovaj vid izlaska udario “po džepu”. Biram restorane sa dobrom hranom i dobrom muzikom, a opet ostane nešto i za “zadenuti u žice” muzičaru – ispričao nam je Žarko K.

Kako nam je rekao, na ovakva mesta izlaze platežno sposobni građani, koji pride nemaju opterećenje da finansijski podrže izlaske svoje dece – već stasale za noćni život.

Kako nam je rečeno u nekim od najposećenijih klubova i diskoteka u gradu, traži se mesto više svakog vikenda. To je naročito uočljivo kada nastupaju neka zvučna imena, jer se u tom slučaju rezervacije vrše i dve nedelje unapred.

Računica na kraju ipak dođe nejasna, jer za četiri vikenda u mesecu nije dovoljno ni četiri prosečne plate Novosađana.

Ako analiziramo poslednje podatke republičkog Zavoda za statistiku, prosečne zarade u Novom Sadu prošle godine iznosile su 75.773 dinara neto (bez poreza i doprinosa), dok region Vojvodine može da se pohvali i sa visokom stopom zaposlenosti jer je u njemu stalno zaposleno 575.228 ljudi.

Pretpostavlja se da je zaposlenih i više, ako se uzme u obzirom i broj neprijavljenih radnika za čiji rad “na crno” ne postoji evidencija.

blic.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Anci
12/04/2022 11:26

NEMA PREDAJEEE