Претрага
Претрага
Close this search box.

NOSITE VIRŠLE, SARME, ALKOHOL I CIGARETE NA MORE? To može da vam presedne! Ovo je detaljan vodič šta se sme, a šta ne u prtljag

Foto: kurir.rs

Prilikom polaska na more, državljani Srbije, vole da ponesu sa sobom određene količine hrane, pića, pa i cigareta, o čemu svedoče njihove ispovesti unutar grčkih grupa na društvenim mrežama.

Međutim, većina njih ne zna, da sa takvim postupkom, prave carinski prekršaj, te uz to što mogu da ostanu bez namirnica, mogu da plate i kaznu.

Meso, bilo sušeno ili sirovo, mlečni proizvodi, kuvana jela, cigarete, obično se nalaze unutar torbi i kofera naših putnika koji organizovano autobusima ili kolima kreću put Grčke. I dok ovaj sadržaj može uglavnom lagano da se prenese preko velikih graničnih prelaza, kao što su Preševo – Tabanovci i Bogorodica Evzoni, na alternativnim gde ima manje saobraćaja, veće su šanse da se nađete u problemu i bez namirnica, jer carinici imaju više vremena da kontrolišu stvari, ako im se nešto učini sumnjivim.

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Uz to, slična situacija može da vam se desi čak i na Evzoniju van sezone, kao i u periodu kada nema puno vozila na graničnim prelazima.

Sve ima svoju cenu

Ukupna vrednost robe koju bez problema možete da unesete u Grčku, u praksi, po carinskom zakonu, ne bi smela da pređe 300 evra po putniku. U praksi to znači, da možete da ponesete sa sobom na more meso, prerađevine, gotova jela, slatkiše, sve ono što obično nose oni koji na godišnji odmor nose svu hranu iz Srbije.

“Stop” za gotova jela

Iz priče sa turističkim radnicima već godinama slušamo kako su prilikom smeštanja putnika u predsezoni, imali problema sa turistima koji su iz Srbije na more poneli nekoliko vrsta gotovih i zamrznutih kuvanih jela, zbog čega su tražili veće frižidere, činjenica je da je takav tovar nezakonito unet u Grčku, verovali ili ne.

Naime, prema važećim zakonima, u Grčku je zabranjen unos viršli, sireva, jogurta, pavlake, sarmi, punjenih paprika, pasulja i ostale kvarljive hrane.

U slučaju da radnici carine zateknu ovo u vašem prtljagu, imaju puno pravo da hranu oduzme i baci.

Cigarete i alkohol ograničeni

Budući da je Grčka u Evropskoj uniji, te i da su cene cigareta više nego u Srbiji, veliki broj naših državljana iste ili nosi iz zemlje, ili kupuje ununtar Severne Makedonije, gde su i dalje cene niže nego u Srbiji.

Prema važećim pravilima, postoji razlika da li ste u Grčku ušli avionom, kolima ili autobusom.

U slučaju drumskog saobraćaja, dozvoljena količina cigareta po osobi je dve paklice, odnosno, 50 grama cigareta i jedna paklica cigareta. Ova količina, daleko je veća kod turista iz Srbije, koji obično kupuju boks ili dva tokom tranzita kroz Severnu Makedoniju, ka putu ka Grčkoj.

Isti prekršaj u praski se pravi i kod unosa alkholnih pića, pošto je prema pravilniku dozvoljeno na teritoriju Grčke uneti litar žestokog pića, jačine preko 22% ili dve litre žestokog pića jačine 22%, a dozvoljena kombinacija je i dve litre vina, uz dve litre stonog vina.

Ukoliko putujete avionom, u Grčku možete uneti boks cigareta ili pedeset cigara i 250 grama duvana. Kada se radi o alkoholu, i ovde je količina dozvoljene “kapljice”, veća.

Naime, avionom u Grčku možete da unesete do četiri litre vina, 16 litara piva (jedan karton od 0, 5 litre) kao i litar žestokog pića jačine preko 22% alkohola.

Novac i lekovi

Putnici su u obavezi da prijave carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 evra ili više. Kada se radi o lekovima, smete da unesete količinu koja vam je potrebna za prepisanu terapiju uz koju je potrebno imati odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.

Kad carinici “žmure”

Ipak, sve ove stavke, u toku sezone i pojačanog saobraćaja mogu da prođu bezbolno, u slučaju da idete preko Evzonija, jer, kada se stvore gužve, carinici gledaju kroz prste, te sem regularne pasoške konrole, ne zagledaju torbe i kofere.

Međutim, na manjim graničnim prelazima, često se desi da carinici striktnije rade svoj posao, o čemu svedoči slučaj Srba, koji su pre nekoliko dana prijavili unutar jedne grčke grupe kako su imali problema sa carinicima zbog većeg broja cigareta.

U predsezoni, ali i nakon nje, pa i u danima kada je saobraćaj manjeg inteziteta, dešavalo se da i na Evzoniju carinici imaju vremena da se detaljno pozabave sadržajem gepeka automobila i putničkim torbama.

Najbolja varijatna da vam odmor ne presedne i da nemate problema sa grčkom službom na carini, jeste da budete umereni za tih nedelju ili dve dana koliko ste odlučili da provedete na moru. Dakle, niko vam neće zameriti da prenesete par kobasica, nekoliko pašteta, ali ako u tri kofera natrpate mesa, slatkiša, gotovih smrznutih jela, postoji velika verovatnoća da će vam sve to na granici presesti.

kurir.rs/blic.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti