Foto: Profimedia

Nova kovanica od dva evra sa motivom Elbfilharmonije izlazi 24. januara, a Bundesbank je objavila kako bi do 30 miliona takvih kovanica trebalo da bude pušteno u opticaj. Kovanje je u punom jeku u Hamburgu, a dizajnirao je umetnik Mihael Oto iz Rodenbaha.

“Elbfilharmonija nam je draga, i uskoro ćete moći plaćati sa njom”, objavio je u sredu senator za finansije Hamburga Andreas Dresel (SPD) na svom Tviter nalogu.

Kovanice će se postupno puštati u opticaj kao deo uobičajenih gotovinskih potreba banaka i trgovaca, te će se pre ili kasnije sve kovanice pojaviti u platnom prometu, prenose Nezavisne novine.

Nove kovanice predstavljaju početak puštanja u promet serije kovanica “Bundeslender II”, u kojoj se svake godine odaje počast jednoj saveznoj zemlji izdavanjem kovanice od dva evra sa prepoznatljivim simbolom.

Nova serija se posebno fokusira na kulturni identitet i regionalna obeležja pojedinih zemalja. Dizajnirao je umetnik Mihael Oto iz Rodenbaha. Elbfilharmonija je koncertna dvorana i kulturni spomenik u Hamburgu, i površinom od 120.000 kvadratnih metara jedna je od najvećih nemačkih koncertnih dvorana, te 54. najviša građevina u Nemačkoj.

Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments